Aktuelno 0

04.08.2024.

15:30

Uhapšen je VIDEO

Nedavno je u SAD-u uhapšen Idris Kiba, koji je u virtuelnom svetu poznat i kao "Dan I Unlocked", a vodio je internet stranicu Unlocked4Life.com.

Izvor: Zimo

Uhapšen je VIDEO
Yta23 / Shutterstock.com

Podeli:

Putem svoje stranice on je, bar je bio takav utisak, pomagao ljudima koji su izbačeni sa svojih naloga na društvenim mrežama ili im je neko oteo te naloge, da ponovno pristupe svojim profilima i preuzmu kontrolu nad njima. Nemogućnost pristupa svojim profilima na društvenim mrežama naročito je nezgodna influenserima s brojnim pratiocima koji od aktivnosti na Instagramu, TikToku i drugim mrežama zarađuju veliki novac.

Ali Idris Kiba napravio je veliki biznis sa svojom stranicom, doduše na bizaran i ilegalan način. Naime, upravo je on ljudima zaključavao profile, odnosno on bi preuzeo kontrolu nad nalozima ljudi, nakon čega bi ih ucenjivao. Od njih je tražio da, ako žele ponovno da dobiju pristup svojim podacima, moraju da mu plate hiljade dolara. Čak je napravio i neku vrstu pretplatničkog modela pa su mu ranije stotine ljudi mesečno plaćali određene cifre samo da ih ne bi izbacio iz njihovih naloga.

Ono što je još neverovatnije je da je Kiba početkom godine gostovao na jednom podkastu na kojem se hvalio svojim dostignućima. Krađom tuđih naloga, ucenjivanjem korisnika i iznudom novca od njih, pohvalio se kako je mesečno mogao da zaradi čak 600 hiljada dolara. Tokom podkasta rekao je da, ako oseti da je pod lupom policije ili ako ga uhapse pa izađe nakon što plati kauciju, namerava da pobegne u Maroko (on je poreklom iz te zemlje) i tamo živi kao kralj s novcem koji je ilegalno stekao u SAD-u.

Sve te njegove izjave privukle su pažnju i policije i nekih pola godine nakon javnog priznanja što radi, završio je iza rešetaka. Nakon što se ova informacija proširila internetom, mnogi su se šalili kako je Kiba sam sebe ocinkario i, s obzirom na to da se svojim kriminalom javno hvalio, nije baš reč o najbistrijoj osobi. Kako bi se dokopao ličnih podataka svojih žrtava, uključujući imena, adrese, datum rođenja itd, on je koristio posebne alate koji su popularni u internet podzemlju i koriste se za zlostavljanje i pretnje.

Sudski dokumenti otkrili su i njegove poruke ka nekim osobama koje na početku nisu želele da plate otkupninu koju je tražio. Poruke su prepune pretnji, uključujući i pretnje nasiljem i smrću, a u istom kontekstu je čak spominjao i porodicu i decu osoba koje je ucenjivao pa je pretio i njima. Jednoj osobi, od koje je dobio novac da joj odblokira profil na Instagramu, poslao je čak dve hiljade poruka, uključujući i preteće poruke pa je od nje tražio 20 hiljada dolara kako bi prestao s tim pretnjama.

Ali njegove pretnje se nisu zaustavile samo u virtuelnom svetu. U jednom slučaju došao je pred kuću osoba koje nisu htele da mu plate, a navodno su su srodstvu s poznatim američkim političarem pa je kamenjem razbio vetrobran Bentlijaa i Mercedesa u vlasništvu osobe od koje je pokušao da iznudi novac. U sudskim dokumentima pominje se da je Kiba pretio smrću čak i svom zubaru, stanodavcu i agentu za nekretnine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: