Aktuelno 1

04.08.2024.

10:30

Milioni za glasove iz Holivuda

Akvafina, Džudi Denč i drugi bi mogli da pozajmljuju glasove Meta-inom digitalnom asistentu.

Izvor: B92

Milioni za glasove iz Holivuda
CarlaVanWagoner / Shutterstock.com

Podeli:

Budući proizvodi veštačke inteligencije kompanije Meta mogli bi da omoguće da razgovarate sa poznatim ličnostima.

Prema Bloombergu i Njujork Tajmsu, kompanija je u pregovorima sa vkvafinom, Džudi Denč i Kigan-Majklom Kijem, između ostalih poznatih ličnosti iz različitih holivudskih agencija, za svoje projekte veštačke inteligencije. Kompanija očigledno namerava da ugradi njihove glasove u konverzacijski generativni AI, odnosno digitalni asistent pod nazivom MetaAI, koji je sličan Siri i Google Assistant-u.

Meta planira da snimi njihove glasove i da obezbedi pravo da ih koristi u što je moguće više situacija na Facebooku, Messengeru, Instagramu, WhatsApp-u, pa čak i Ray-Ban Meta naočarima. Ističe se da su pregovori započinjani i prekidani mnogo puta, jer obe strane ne mogu da se slože sa uslovima korišćenja. Za sada deluje da su se složili oko vremenskog ograničenja, što znači da svaki glas koji kompanija snima može da se koristi samo tokom određenog perioda. Međutim, ugovori sa glumcima bi mogli biti obnovljeni ili produženi do isteka ugovora.

Predstavnici glumaca još uvek žele da pregovaraju o strožijim ograničenjima, iako je SAG-AFTRA navodno postigla sporazum sa Metom o uslovima. SAG-AFTRA se borila za uspostavljanje odredbi za zaštitu glumaca od pretnje gubitka posla zbog veštačke inteligencije, kada je štrajkovala prošle godine. Pod tim uslovima, kompanija će morati da plati glumce i dobije njihovu saglasnost pre nego što bude u mogućnosti da koristi njihov lik generisan veštačkom inteligencijom. Ako Meta postigne dogovor sa glumcima sa kojima razgovara, mogla bi im platiti milione dolara honorara.

Meta želi da finalizira ugovore pre svoje Connect konferencije u septembru, kaže Tajms, gde se očekuje da će lansirati gomilu AI proizvoda. Tokom istog događaja prošle godine, kompanija je takođe predstavila platformu za ćaskanje sa 28 "likova" kojima su glasove dale poznate ličnosti, uključujući Snup Doga, Paris Hilton, Dvajna Vejda i Kendal Džener.

Sajt "The Information" prenosi da je Meta tiho odustala od tog projekta, a stranice četbotova sa likovima slavnih na Facebook-u i Instagramu više nisu dostupne.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: