Aktuelno 4

04.08.2024.

8:15

Pojavila vam se zelena linija na ekranu telefona? Evo šta to znači

Takozvana zelena linija smrti može biti rezultat i softverskih i hardverskih problema na telefonu.

Izvor: Index

Pojavila vam se zelena linija na ekranu telefona? Evo šta to znači
Irene Miller / Shutterstock.com

Podeli:

Pametni telefoni, kao i svi drugi elektronski uređaji, podležu kvarovima – bilo zbog pada, udara ili kvarova softvera i hardvera. Međutim, postoji još jedan, manje poznat neprijatelj modernih pametnih telefona – takozvana zelena linija smrti, koja može biti rezultat i softverskih i hardverskih problema.

Prema izveštaju sajta Android Central, ovaj problem je prijavljen na mnogim telefonima, uključujući one brendova OnePlus, Apple, Xiaomi i Samsung. "Nažalost, izgleda da ni najnoviji telefoni nisu imuni na zelenu liniju smrti", prenosi portal. Novinarka Namerah Saud Fatmi razgovarala je sa dvojicom vlasnika telefona koji su iskusili ovaj problem prošle nedelje.

Daril je imao Samsung Galaxy S22 Ultra, koji je bio pogođen zelenom linijom smrti nakon tri godine, dok je Kris imao isti problem sa Motorola Razr Plus 2023. Daril je istakao da pre nego što se ova linija pojavila na ekranu telefona, nije imao problema sa uređajem, nije ažurirao softver ili instalirao nove aplikacije, odnosno smatra da nije uradio ništa da to izazove.

Ovo nisu izolovani slučajevi

Jednog dana je podigao telefon da proveri vreme i ugledao je liniju na ekranu. Pošto je bio van garancije, morao je da plati zamenu ekrana iz svog džepa. Kris je, s druge strane, imao više sreće. Kupio je Motorolu pre desetak meseci, a telefon na preklop je radio dobro sve do pre nekoliko nedelja, kada se na unutrašnjem ekranu iznenada pojavila zelena linija.

Linija je nestala kada je odmah ponovo pokrenuo telefon, ali se ubrzo vratila i počela nasumično da menja boje iz zelene u crnu i plavu, a zatim ponovo u zelenu. Pošto je Krisov telefon još uvek bio pod garancijom, Motorola je brzo zamenila njegov uređaj bez dodatnih troškova, iako mu nije pružila mnogo informacija o uzroku kvara.

Kako novinar navodi, ovi slučajevi nisu izolovani, a mnogi su se žalili na slične probleme na platformama kao što su Reddit i X.

Posts from the oneplus
community on Reddit

Šta uzrokuje ovu zelenu liniju?

Namerah Saud Fatmi se obratila nekim od proizvođača telefona i ekrana. "BOE nije bio dostupan, dok Samsung i LG nisu odgovorili. Isto važi i za Motorolu", navela je ona u članku.

Nakon toga je pokušala da dobije odgovore od profesionalaca u industriji, ali bezuspešno. Zato se obratila svojim kolegama Džeriju Hildenbrandu i Harišu Jonalagadiju, za koje tvrdi da su odlični tehnički stručnjaci.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveli su nekoliko razloga zašto ekran telefona može da počne da prikazuje zelene linije i prestane da radi. To je u osnovi hardverska greška koja može ostati skrivena dok se ne aktivira promena u softveru ili greška. Ovo bi objasnilo zašto neki ekrani imaju zelenu liniju smrti nakon ažuriranja softvera, dok drugi nemaju očigledan uzrok.

Zelene linije na ekranu pametnog telefona mogu biti rezultat oštećenih piksela, ali češće su uzrokovane problemima u komunikaciji između drajvera ekrana i određenih piksela koji ne primaju potrebne signale.

Ovaj problem može biti uzrokovan razlikama u verzijama komponenti koje pokreću i kontrolišu ekran, a softver može imati neslaganja za te specifične verzije. To znači da ažuriranja softvera ponekad mogu uzrokovati pojavu zelenih linija na ekranu kod mnogih korisnika.

Odgovornost za takve probleme ne leži samo na ekranu pametnog telefona ili softveru. Fleksibilni kabl, koji povezuje delove unutar telefona, često može biti izvor problema.

Takođe, materijal koji se koristi kao podloga može se vremenom istrošiti zbog pregrevanja ili kvarova u kontroleru koji kontroliše ekran. Pošto proizvođači koriste delove različitih dobavljača, teško je odrediti uzrok problema.

Kako rešiti ovaj problem?

Popravljanje zelene linije smrti na ekranu pametnog telefona može uključivati sledeće korake:

  •     Ponovno pokretanje uređaja – ponekad ponovno pokretanje može (privremeno) da reši problem
  •     Ažuriranje softvera – instaliranje najnovijih ažuriranja može pomoći ako je uzrok softver
  •     Resetovanje na fabrička podešavanja – ako prethodni koraci ne reše problem, resetovanje na fabrička podešavanja može da reši ozbiljnije probleme sa softverom. Obavezno napravite rezervnu kopiju podataka pre nego što to uradite
  •     Servis ili zamena ekrana – ako su gornji koraci neefikasni, problem je možda u hardveru, što zahteva profesionalnu popravku ili zamenu ekrana
  •     Kontaktiranje proizvođača – ako je problem široko rasprostranjen, proizvođač može ponuditi specifična rešenja ili uputstva
loader

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: