Aktuelno 3

02.08.2024.

11:32

Počelo je: Traže novac

Glumci koji daju glasove likovima u videoigrama i izvođači snimanja animacija održali su prvi protest ispred sedišta "Vorner bros." u Burbanku u Kaliforniji.

Izvor: Index.hr

Počelo je: Traže novac
EPA/ALEX HOFFORD

Podeli:

Oni su tom prilikom upozorili da veštačka inteligencija pretnja njihovim profesijama.

"Modeli koje koriste koriste naše glasove i bez našeg pristanka, i bez ikakve naknade", rekla je za agenciju "Rojters" Lina Albaneze, glumica koja je dala glas liku u igrici "Persona 5 Tactica".

Glumci u videoigrama i izvođači snimanja animacija pozvali su prošli nedelje na štrajk zbog neuspešnih pregovora o ugovoru o radu usmerenih na zaštitu radnika u vezi sa veštačkom inteligencijom. Ovo je najnoviji štrajk u Holivudu pošto su scenaristi i glumci u sindikatu 2023. godine protestovali i tom prilikom izrazili veliku zabrinutost zbog AI.

Poziv na veći štrajk

Britanski glumac Džef Lič, koji je dao glas liku u igri "Call Of Duty: Modern Warfare & Warzone", upozorio je na negativne posledice situacije kada uklonite ljudski element iz bilo kojeg interaktivnog projekta, bilo da se radi o videoigri ili TV emisiji, animiranoj seriji, filmu, i stavite AI umesto čoveka.

Odluka o štrajku usledila je posle višemesečnih pregovora sa velikim gejming kompanijama, uključujući "Activision Productions", "Electronic Arts", "Epic Games", "Take-Two Interactive", "Disney Character Voices" i "Warner Bros Discovery WB Games".

Međutim, veliki izdavači videoigara, uključujući "Electronic Arts" i "Take-Two", verovatno će sprečiti veliki udar od štrajka zbog internih studija i dugih ciklusa razvoja igara, kažu analitičari. Štrajk sa sobom donosi i veći poziv na akciju širom Hollywooda jer se ljudi u industriji zalažu za zakon koji može da ih zaštiti i od rizika veštake inteligencije.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: