Aktuelno 5

02.08.2024.

13:00

"Microsoft mora da plati"

U intervjuu, Izvršni direktor Reddita je prozvao Microsoftov Bing, Anthropic i Perplexity zbog uzimanja Redditovih podataka bez dozvole. "Bilo je prava muka blokirati ove kompanije", kaže on.

Izvor: B92

"Microsoft mora da plati"
rafapress / Shutterstock.com

Podeli:

Nakon sklapanja ugovora s kompanijama Google i OpenAI, izvršni direktor Reddita Stiv Hafman poziva Microsoft i druge da plate ukoliko žele da nastave da prikupljaju podatke sa sajta.

"Bez ovih sporazuma, nemamo nikakvu ideju ili saznanja o tome kako se naši podaci prikazuju i za šta se koriste, što nas je sada dovelo u poziciju da blokiramo ljude koji nisu bili voljni da se pomire s tim kako mi želimo da se naši podaci koriste ili ne koriste", rekao je Hafman u intervjuu. 

On je posebno prozvao Microsoft, Anthropic i Perplexity zbog odbijanja pregovora, rekavši da je "bila prava muka blokirati ove kompanije".

Reddit je poslednjih meseci pojačao borbu protiv pretraživača. Početkom jula datoteka platforme Robots.tkt je ažurirana kako bi blokirala veb-pretraživače s kojima nema ugovore. Tada su ljudi počeli da primećuju da su rezuultati Reddita vidljivi samo u Googleovim rezultatima – za šta se Redditu plaća za prikazivanje podataka – ali ne i u drugim pretraživačima kao što je Bing.

Hafman je rekao da Microsoft koristi Redditove podatke da obuči svoju veštačku inteligenciju i sumira svoj sadržaj u rezultatima Binga "a da nam to nije rekao" i da su Redditovi podaci takođe prodati preko Bing API-ja drugim pretraživačima. U intervjuu je spomenuo nedavni komentar generalnog direktora Microsoft AI-ja Mustafe Sulejmana na konferenciji da su javni podaci na internetu "besplatni".

"Imamo situaciju da se Microsoft, Anthropic i Perplexity ponašaju kao da je sav sadržaj na internetu besplatan za korišćenje", rekao je Hafman. "To je njihov pravi stav."

Nakon što je ova priča objavljena, portparolka Anthropica Dženifer Martinez poslala je sledeću izjavu: "Reddit je na našoj listi blokiranih za pretraživanje veba od sredine maja i od tada nismo dodali nijedan URL sa Reddita. Poštujemo robots.tkt, industrijski prihvaćen signal za blokiranje pretraživanja veba".

Microsoft je odbio da komentariše ovu priču, dok Perplexity nije odgovorio na zahtev za komentar.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: