Aktuelno 0

31.07.2024.

14:15

Google unosi veliku promenu u način pretrage

Nova opcija dostupna je samo na Google pregledaču internet stranica, na Chromebook uređajima i računarima s Windowsom i Macovima.

Izvor: Zimo

Google unosi veliku promenu u način pretrage
Vantage_DS / Shutterstock.com

Podeli:

Google opcija koja omogućava pretraživanje interneta zaokruživanjem objekata na ekranu telefona prilično je popularna među korisnicima Androida, a sada stiže i na računare. Naravno, kako se radi o Google-ovoj opciji, ona je dostupna na njihovom Chrome pregledaču internet stranica i to za korisnike Chromebookova, ali i računare koje pokreće Windows i MacOS.

Korisnicima Chromebookova ta opcija je dostupna jednostavno i ikona za pretraživanje nalazi se u samom adresnom polju Chrome-a, tako da brzo može da se aktivira. Korisnici Windows i Mac uređaja moraće da naprave koji klik više da bi mogli da je koriste. Unutar Chrome-a je prvo potrebno kliknuti na tri tačke u gornjem desnom uglu ekrana i, kada se otvore opcije, odabrati "Pretražite ovu stranicu pomoću Google-a".

S desne strane ekrana pojaviće se manji ekran s poljem za pretraživanje, a unutar te trake moguće je upisati pojam pretraživanja i, dok pregledate stranicu, u tom drugom prozoru možete pretraživati pojmove ili fotografije koje vas zanimaju. Takođe, moguće je kliknuti na opciju Google Lens, čime se otvara poseban prozor u koji je moguće "povući" stvari, odnosno slike sa stranice kojom surfujete i Google će pretražiti internet za taj sadržaj sa slike. Osim slika, moguće je odabrati i opciju teksta pa će pretažiti i tekst, ako se nalazi na slici.

Pored mogućnosti prebacivanja sadržaja u drugi ekran, moguće je (klikom na oznaku objektiva) započeti i pretraživanje na samoj stranici. Sve što je potrebno jeste da se označi objekat ili deo teksta koji želite da pretražite i on će se pojaviti na desnom ekranu, a ispod njega će se odmah pojaviti rezultati pretrage povezane s tim objektom, odnosno slikom ili pojmom.

Npr. ako vidite fotografiju nekog sportiste u patikama koje vam se sviđaju, aktivirajte opciju Google Lens, zaokružite, odnosno označite patike na slici i Google će vam odmah dati rezultate pretraživanja u vezi s tim patikama. Ili ako gledate neki video snimak s automobilima i želite da saznate koji je model u videu, dovoljno je pauzirati reprodukciju, putem Lens-a zaokružiti vozilo i onda videti šta kaže Google o tom automobilu. Prilično korisno.

Oni koji će često koristiti ove opcije tokom surfovanja internetom imaju mogućnost postavljanja prečice u adresno polje. Naime, nakon otvaranja ekrana sa strane u gornjem desnom uglu pojavit će se slovo "G". Klikom desnog tastera miša pojaviće se opcija "Prikači", a ako je potvrdite, onda će ova opcija automatski biti dostupna na bočnom delu polja s alatkama.

Iako ovo nije neka značajna promena na Chrome-u, na Tech Radaru kažu da bi mogla imati značajan uticaj na način na koji se koristi ovaj Google pregledač internet stranica na Windows i Mac računarima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: