Aktuelno 0

31.07.2024.

13:00

Robot-usisivač nogama skuplja smeće sa plaža VIDEO

VERO je robot koji služi za čišćenje plaža i drugih javnih mesta u Italiji.

Izvor: B92

Robot-usisivač nogama skuplja smeće sa plaža VIDEO
Banglens / Shutterstock.com

Podeli:

Grupa naučnika iz Italije je kreirala četvoronožnog robota, koji može da identifikuje smeće i pokupi manje delove pomoću usisivača na svojim nogama.

VERO, četvoronožni robot opremljen vakuumom, je uređaj dizajniran da traži i čisti smeće na različitim terenima. VERO je dizajnirao i napravio tim istraživača iz laboratorije Dynamic Legged Systems na Italijanskom institutu za tehnologiju u Đenovi.

Grupa naučnika je još u aprilu objavila rad o razvoju i efikasnosti VERO-a u časopisu "Journal of Field Robotics". U istraživačkom radu se navodi da opušci cigareta predstavljaju ozbiljnu zabrinutost. Odbačeni opušci ispuštaju toksične hemikalije i mikroplastiku u okean dok se razgrađuju. To je takođe "drugi najčešći neodloženi otpad širom sveta, na terenima do kojih je teško doći robotima na točkovima i gusenicama".

Četvoronožni robot ima konvolucionu neuronsku mrežu za otkrivanje smeća, koja može da nacilja otpad i pokupi ga jednim od četiri usisivača postavljena na noge, kažu iz IEEE Spectruma.

Za sada izgleda da još nema planova za implementaciju VERO-a u komercijalne svrhe. Istraživači kažu da bi VERO-ov dizajn mogao biti programiran i projektovan za obavljanje drugih zadataka poput prskanja useva, traženja slabosti u infrastrukturi i pomaganja u građevinskim projektima.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: