Aktuelno 6

30.07.2024.

12:00

Da li dozvoljavate aplikacijama da prate vašu lokaciju? ANKETA

Postoje znakovi upozorenja na koje trebate obratiti pažnju, kada dozvoljavate aplikacijama da prate vašu lokaciju.

Izvor: Tportal

Da li dozvoljavate aplikacijama da prate vašu lokaciju? ANKETA
Antonio Guillem / Shutterstock.com

Podeli:

Veliki broj aplikacija od vas će zatražiti dozvolu za praćenje vaše lokacije. To je korisno kako biste, na primer, dobili uputstva kako da dođete negde ili pronašli određena odredišta u vašoj blizini.

Ali, da li je uvek bezbedno dati takvo odobrenje, i da li je to baš neophodno?

Teško je dati definitivan odgovor na to pitanje jer zavisi od toga koja aplikacija to traži i šta planira da učini s tim podacima.

Recimo, svoju kućnu adresu verovatno nećete podeliti s nasumično odabranom nepoznatom osobom na ulici, ali ćete je dati dostavljaču kako bi vam doneo picu.

Kome su potrebni podaci o lokaciji?

Aplikacije i veb lokacije često žele pristup lokaciji kako bi iz vaše IP adrese dobile informacije koje su specifičnije od uopštenog područja gde se nalazite.

To posebno važi za uređaje s GPS-om, koji mogu tačno da odrede gde se nalazite unutar nekoliko metara. Ali, svi ti detaljni podaci o lokaciji ostaju privatni na vašem uređaju.

Ako neko želi da ih koristi, prvo mora da zatraži dozvolu. Zato će vas uređaj pitati pre nego što podeli svoju tačnu lokaciju s aplikacijom ili veb stranicom.

Glavna prednost dozvole pristupa lokaciji je što to može da bude korisno i praktično.

Recimo, aplikacije za navigaciju kao Google Maps bez dozvole za korištenje lokacije bi dobijanje uputstva vratilo u kameno doba ručnog upisivanja početne tačke svaki put.

Takođe, davanje dozvole za lokaciju aplikacijama za vremensku prognozu može biti korisno jer će im to omogućiti pružanje ažurnih informacija u stvarnom vremenu na osnovu toga gde se nalazite. Tako možete odlučiti da li vam je potreban kišobran ili ne.

Podaci o lokaciji omogućavaju aplikacijama poput Ubera povezivanje s vozačima koji će vas pokupiti i prevesti do željenog odredišta.

Aplikacije društvenih mreža mogu predložiti obližnje lokacije ili događaje koji bi vam mogli biti zanimljivi ili učiniti označavanje vaših objava mnogo lakšim.

Neke aplikacije – poput pošte ili finansijskih aplikacija – lokaciju koriste za povećanje bezbednosti. Primete li neuobičajenu aktivnost na osnovu vaše lokacije, posumnjaće da nešto nije u redu i upozoriće vas.

Kad nije bezbedno dati dozvolu za korišćenje podataka o lokaciji?

Deljenje vaše lokacije s aplikacijama i stranicama može biti zgodno u većini slučajeva, ali morate biti oprezni kome poveravate te informacije.

Ima smisla dati kompanijama vašu opštu lokaciju kako bi moigle da vam prikazuju relevantne lokalne oglase. Ali, za to ne moraju da znaju gde se tačno nalazite. Ako aplikacija to traži, a nije joj neophodno za normalno funkcionisanje, to je znak za uzbunu.

Na primer, prilično je neobično ako na tome insistira obični kalkulator, aplikacija za pregled dokumenata ili digitalni štimer instrumenata.

Takve aplikacije trebalo bi da mogu normalno da funkcionišu bez podataka o vašoj tačnoj lokaciji jer im nisu potrebni. Ako im ih date, mogu početi da beleže istoriju lokacija koje ste posetili i izgrade veoma detaljnu sliku o vašem kretanju.

Ako do tih podataka dođe neki zlonamerni akter, mogao bi ih upotrebiti za uhođenje, krađu identiteta...

Takođe je potrebno pripaziti na davanje pristupa lokaciji aplikacijama koje ste preuzeli iz nezvaničnih prodavnica. Iako se i njima omaknu greške, zvanične prodavnice po pravilu bolje proveravaju aplikacije, tako da je manje verovatno da će se provući one koje sakupljaju vaše podatke ili imaju viruse.

Vodite računa i o tome da li aplikacija traži stalan pristup vašoj lokaciji. U pravilu, dozvolu bi trebalo da podesite tako da aplikacija podatke koristi samo dok je aktivna (Allow only while using the app). Time ćete ne samo zaštititi privatnost, već i manje opteretiti bateriju.

loader

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: