Aktuelno 1

30.07.2024.

9:50

Novi svetski rekord: 402 Tbps

Britanski naučnici su drugi put ove godine oborili svetski rekord; nova optička linkova radi 1,6 miliona puta brže od kućne širokopojasne linkove.

Izvor: Bug

Novi svetski rekord: 402 Tbps
Gorodenkoff / Shutterstock.com

Podeli:

Zvuči pomalo neverovatno, ali britanski istraživači su postigli rekordne brzine prenosa podataka putem optičkih vlakana od čak 402 terabita u sekundi (Tbps), što je otprilike 1,6 miliona puta brže od uobičajenih kućnih širokopojasnih brzina.

Naučnici sa Univerziteta Aston u Birminghamu postigli su ove nove brzine korišćenjem svih pojaseva talasnih dužina koji se koriste u komercijalno dostupnim optičkim kablovima.

U većini širokopojasnih linkova s optičkim vlaknima obično se koriste samo jedan ili dva pojasa. Ovu vest objavio je Japanski nacionalni institut za informacionu i komunikacionu tehnologiju NICT.

Širenje komunikacionog kapaciteta

Novi rekord je 25% brži od prethodnog koji je isti tim naučnika postavio u martu. Oni su naime u prethodnim eksperimentima postigli brzine od 301 Tbps koristeći četiri od šest pojasa talasnih dužina u optičkim kablovima.

Ovo otkriće moglo bi da pomogne u povećanju kapaciteta na jednom vlaknu kako bi dobili sistem s boljim performansama, kažu istraživači koji veruju da će novorazvijena tehnologija omogućiti proširenje komunikacionog kapaciteta optičke komunikacione infrastrukture.

Šest pojaseva

Kako bi postigli novi rekord, istraživači su izradili prvi optički prenosni sistem koji obuhvata svih šest pojaseva talasnih dužina koji se koriste u komunikaciji optičkim vlaknima, uključujući O, E, S, C, L i U. Oni se odnose na delove različitih talasnih dužina infracrvenog u elektromagnetnom spektru, koji pada između 1260 i 1675 nanometara (nm). Vidljiva svetlost, za referencu, pada između 400 nm i 700 nm u spektru.

Većina trenutnih komercijalnih optičkih linkova prenosi podatke koristeći delove C i L pojasa koji se kreću između 1530 nm i 1625 nm; to su i najstabilniji segmenti kod kojih se najmanja količina podataka gubi prenosom. Ali povećana zagušenost mreže znači da će ti pojasevi jednog dana biti zasićeni, što znači da će morati da se koriste novi pojasevi, istakli su istraživači u svom izveštaju. 

Pojačivači signala

U prethodnoj studiji britanski naučnici su stabilizovali linkove koje koriste deo E-pojasa. Uobičajeno, gubitak podataka prilikom prenosa u ovoj regiji raste do ekstremno visokih nivoa pa je gubitak podataka tu pet puta veći nego u regijama C i L pojasa. Sada su istraživači izradili uređaje za pojačavanje signala u delovima U pojasa i iskoristili gotove pojačivače za pojačavanje signala O pojasa.

Pored toga, te brzine su postigli na standardnim komercijalno dostupnim optičkim kablovima, što znači da ne bi bilo potrebe za ugradnjom specijalizovanih kablova za postizanje tih brzina.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: