Aktuelno 4

29.07.2024.

13:00

Prvi put, 4K video-striming iz svemira VIDEO

Testirana je Nasina nova tehnologija dvosmerne svemirske laserske komunikacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) i nazad uspešno je uživo poslat 4K video-snimak s propusnošću veze od 900 Mbps.

Izvor: Bug

Prvi put, 4K video-striming iz svemira VIDEO
Profimedia

Podeli:

Od marta ove godine traje inicijalno testiranje sistema ILLUMA-T (Integrated LCRD Low Earth Orbit User Modem and Amplifier Terminal), koji omogućava dvosmernu optičku komunikaciju s Međunarodnom svemirskom stanicom korišćenjem lasera.

Ta metoda komunikacije je testirana više puta, a smatra se da bi mogla da bude ključna za neke buduće misije u dubokom svemiru, primarno one iz programa Artemis. Ako se pokaže uspešnom, upravo će na taj način biti odrađen prenos povratka ljudi na Mesec uživo, jednom kad Nacionalna vazduhoplovna i svemirska administracija (NASA) dođe do te faze programa.

U svemir i natrag

Kako bi osigurali dovoljnu propusnost veze, u Nasi su podigli lestvicu pa protekle nedelje pokušali – i uspeli – istim sistemom na ISS i nazad da pošalju video-snimak rezolucije 4K. To je prvi put da se optička komunikacija koristi za prenos video-snimaka u svemir, dok njen napredak pokazuje da ona ima potencijal da zameni tradicionalne radio-komunikacije. Naime, optički prenos podataka laserom ima 10 do 100 puta veću propusnost.

Poslednji test pokazao je da je sve to izvodljivo, i to u prilično složenoj konfiguraciji. Kao početna tačka iskorišćen je mali avion Pilatus PC-12, koji je na svom trupu nosio komunikacioni terminal. On je leteo iznad jednog od američkih velikih jezera, Eri, pa emitovao signal prema zemaljskoj bazi u Klivlendu. Odatle je zemaljskim putem signal putovao do Novog Meksika, gde je u obliku infracrvenog laserskog zraka odašiljan prema orbiti, ali ne direktno prema ISS-u već prema komunikacionom satelitu Laser Communications Relay Demonstration (LCRD), koji se nalazi na udaljenosti od oko 35.000 kilometara.

Tek nakon toga signal je sa satelita preusmeren prema sistemu prijemnika ILLUMA-T na Međunarodnoj svemirskoj stanici, odakle je ponovno bio preusmeren na Zemlju. Na kraju je zabeležen prenos podataka brzinom većom od 900 Mbps.

Test je zvanično time okončan, prijemnik je već demontiran sa ISS-a i odbačen kao svemirski otpad, a testovi opreme na Pilatusu se nastavljaju. Ohrabreni ovim uspešnim eksperimentom, vođe projekta veruju da će njihov rad omogućiti astronautima misije Artemis striming 4K video-snimaka, obavljanje video-poziva u visokoj rezoluciji i slične aktivnosti, dosad neviđene u svemirskom domenu.

Podeli:

Tagovi

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: