Aktuelno 3

28.07.2024.

15:30

Kina testirala svoje dronove i robotske pse

Robotski psi i rojevi dronova viđeni su nedavno u akciji na severozapadne kineske regije Šinđiang, gde su korišćeni u okviru zajedničke antiterorističke vežbe koju je provela Šangajska organizacija za saradnju (SCO).

Izvor: Klix.ba

Kina testirala svoje dronove i robotske pse
Shutterstock/Mike Mareen

Podeli:

Vežba je imala zadatak da demonstrira odlučnost SCO-a i mogućnosti odbrane od terorističkih pretnji. Takođe, ovo je prvi put da su sve države članice SCO-a učestvovale u zajedničkoj vežbi.

Tokom vežbe, vojnici i policajci su bili potpuno naoružani automatskim puškama, pištoljima i štitovima, a korišćena su oklopna vozila i vozila za sve terene, kao i helikopteri. Takođe, tokom vežbe su se koristili rojevi dronova i robotski psi.

Vežba je uključivala specijalne operacije poput "iskorenjivanja terorističkih grupa" u svrhu odgovora na značajne terorističke pretnje. Posmatrale su je države članice, sekretarijat i izvršni komitet regionalne antiterorističke strukture SCO-a.

SCO je osnovan 2001. godine, prvobitno ga je činilo šest zemalja uključujući Rusiju, Kazahstan, Kirgistan, Kinu, Tadžikistan i Uzbekistan, a trenutno ima deset članova među kojim su Indija, Pakistan i Belorusija.

SCO je ranije održao nekoliko antiterorističkih vežbi, ali sve su bile bilateralne i multilateralne i nisu učestvovale baš sve države članice.

Ova organizacija ima dugu istoriju efikasne saradnje u borbi protiv terorizma, a najnovija vežba je uspostavila novi model zajedničkih vežbi relevantnih agencija i unapredila je zajedničke operativne mogućnosti vlasti država članica SCO-a, javlja Sinhua.

Izgleda da je Kina napredovala u razvoju robotskih pasa, jer je tokom vežbe korišćen robotski pas opremljen puškom.

Podeli:

Tagovi

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: