Aktuelno 10

28.07.2024.

8:15

Crno im se piše: AI gigant pred bankrotom

Dnevni operativni troškovi OpenAI-ja za održavanje ChatGPT-a procenjuju se na 700.000 dolara, a to će u budućnosti rasti kako model bude postajao napredniji.

Izvor: Bug

Crno im se piše: AI gigant pred bankrotom
Varavin88 / Shutterstock.com

Podeli:

Ključni igrač u sektoru AI-ja i kompanija koja stoji iza popularnog ChatGPT-a, OpenAI, mogao bi ove godine da izgubi oko pet milijardi dolara.

Prema izveštaju sajta The Information, OpenAI bi do kraja godine mogao da bud na ivici bankrota s mogućnošću da ostane bez novca u narednih godinu dana. Dnevni operativni troškovi OpenAI-ja za održavanje ChatGPT-a procenjuju se na 700.000 dolara, a očekuje se da će ti troškovi rasti kako model bude napredovao.

Predviđa se, takođe, da će OpenAI potrošiti oko sedam milijardi dolara na obuku AI modela i dodatnih 1,5 milijardu dolara na zapošljavanje u 2024. godini. Radi se o brojkama koje daleko premašuju predviđene troškove konkurenata. Inače, OpenAI od ChatGPT-a dobija oko dve milijarde dolara godišnje kao i dodatnih milijardu dolara od naknada za pristup LLM-u, što nije dovoljno da pokrije operativne troškove kompanije.

OpenAI je do sada prošao kroz sedam rundi finansiranja, prikupivši preko 11 milijardi dolara, a trenutno je procenjen na 80 milijardi dolara.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: