Aktuelno 0

25.07.2024.

8:15

Smele prognoze Zakerberga

Mark Zakerberg očekuje da će Metin AI asistent prevazići ChatGPT u narednim mesecima.

Izvor: The Verge

Smele prognoze Zakerberga
Mamun sheikh K / Shutterstock.com

Podeli:

Meta je u aprilu nagovestila da radi na AI modelu koji do sada još nije viđen u ovoj industriji: otvorenom modelu sa performansama koje mogu da se porede sa najboljim privatnim modelima, kompanija kao što je OpenAI.

Sada je taj model ozvaničen, a Meta je objavila Llama 3.1 koji predstavlja najveći AI model otvorenog koda ikada.

Prema navodima Mete, Llama 3.1 u nekoliko benchmark testova po performansama prevazilazi i GPT-4o kompanije OpenAI i Claude 3.5 Sonnet kompanije Anthropic.

Pored toga, Llama-zasnovani Meta AI asistent je dostupan u više zemalja i na više jezika, a dodate su funkcije koje generišu fotografije na osnovu specifičnih preferencija korisnika. 

Mark zakerberg sada predviđa da će Meta AI biti najrasprostranjeniji i najviše korišćeni asistent do kraja ove godine, a prevazići će i ChatGPT.

Llama 3.1 je značajno kompleksniji, od manjeg Llama 3 modela koji je izašao mpre nekoliko meseci. Najveća verzija ima 405 milijardi parametara i trenirana je na više od 16.000 Nvidia ultraskupih H100 GPU-ova.

Zakerberg ističe da veruje da će AI modeli otvorenog koda preuzeti primat, te da već napreduju brže od vlasničkih modela – slično kao što je Linux postao sistem otvorenog koda koji pokreće najveći broj telefona, servera i gedžeta.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: