Aktuelno 5

23.07.2024.

13:20

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

Izvor: Beta

Uhapšen je
Profimedia

Podeli:

Kim Beom Su je uhapšen zbog navodnog nameštanja cena akcija tokom prošlogodišnjeg preuzimanja velike muzičke agencije od strane njegove kompanije.

Kimovo hapšenje usledilo je nakon što je okružni sud u Seulu odobrio nalog za hapšenje, navodeći zabrinutost da bi mogao da pobegne ili uništi dokaze.

Tužioci imaju rok od 20 dana da istraže Kima i odluče da li da ga optuže, rekao je danas viši tužilac.

Kim se suočava sa optužbama da je organizovao i odobrio šeme za saradnju sa operaterom privatnog fonda za ulaganje, da bi namerno povećali cene akcija muzičke agencije SM Entertainment kako bi sprečio konkurentsku firmu Hajb (Hibe) da je kupi, tvrdi tužilac.

Kim je negirao optužbe i nije davao izjave.

Još jedan izvršni direktor Kakao-a i šef akcijskog fonda još ranije su optuženi za ovaj slučaj, saopštilo je tužilaštvo.

Firma Kakao je najpoznatija po aplikaciji za dopisivanje za mobilne telefone, pod nazivom Kakao Talk. Kompanija je poslednjih godina iskoristila popularnost svoje aplikacije da se razgrana u bankarske usluge, onlajn kupovinu i druge usluge.

U današnjem saopštenju firme Kakao navodi se da je "trenutna situacija za žaljenje". Rečeno je da će nastojati da popune prazninu u upravljanju, ali se govori direktno o Kimovom hapšenju.

Cena akcija Kakaoa danas je pala za više od 5 odsto.

Rukovodstvo firme SM Entertejnment usprotivilo se Hajbovom pokušaju da poveća vlasništvo nad kompanijom, opisujući to kao pokušaj neprijateljskog preuzimanja i rekavši da će to dovesti do monopolizacije industrije.je ta firma "optimalan strateški partner za saradnju".

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

17 h

Podeli: