Aktuelno 36

25.07.2024.

19:00

Kina će ih "skidati" laserima iz podmornica

Kineska vojska smatra Starlink potencijalnom pretnjom zbog njegovog velikog broja i gustine rasporeda satelita. Preblizu su njihovim satelitima.

Izvor: Bug

Kina će ih "skidati" laserima iz podmornica
Profimedia

Podeli:

Kina razmišlja, u slučaju sukoba, o onesposobljavanju satelita laserskim oružjem lansiranim iz podmornica.

Koncept laserskog napada iz podmornica opisan je u radu istraživača pod vođstvom profesorke Vang Dan s kineske Pomorske podmorničke akademije, a prenet u SCMP. Sugeriše se da bi Kina mogla da razvije i rasporedi podmornice opremljene snažnim laserima za ciljanje i onesposobljavanje satelita Starlink.

Optoelektronski jarbol

Predloženi sistem uključuje podmornice s megavatnim laserskim oružjem. Ove podmornice bi ostale uronjene radi tajnosti, podižući samo "optoelektronski jarbol" koji može da se izvlači, za gađanje satelita pre brzog zaronjavanja nazad u dubinu. Istraživači tvrde da je ovaj pristup bolji u odnosu na tradicionalne protivsatelitske metode, poput raketa zemlja-vazduh, koje se lako otkrivaju i ostavljaju mesta lansiranju ranjivom na protivnapade.

Kineska vojska smatra Starlink potencijalnom pretnjom zbog njegovog velikog broja i gusto raspoređenih satelita, koji čine mrežu veoma otpornom, a broj satelita se svakodnevno povećava. Već je sada došlo do zabrinutost zbog blizine Starlinka kineskim satelitima. Postoje strahovi da bi Starlink mogao da se koristi u vojne svrhe, uključujući izviđanje i elektronsko ometanje. Trenutno je u orbiti 6.219 satelita u konstelaciji Starlink, ali Ilon Mask je čak pomenuo potencijalni budući cilj lansiranja do 42.000 satelita.

Napad, pa uranjanje

Istraživači opisuju potencijalni proces napada na satelite poput Starlinka, koji uključuje raspoređivanje podmornica opremljenih laserom u unapred određena područja, čekanje da ciljani sateliti dođu u domet, podizanje laserskog oružja na osnovu poznatih vremena prolazaka satelita, korišćenje spoljašnjeg navođenja, kao i napad na satelit uz brzo uranjanje radi izbegavanja otkrivanja.

Osim protivsatelitskih operacija, rad sugeriše da bi ove podmornice s laserima mogle da imaju višestruke svrhe, uključujući napade na protivpodmorničke avione i gađanje ciljeva na kopnu poput radara i skladišta nafte.

Istraživači tvrde da bi čak i skroman laser od 150 kilovati mogao da ošteti opremu protivpodmorničkih aviona u deliću sekunde na udaljenostima većim od 20 km. Takođe predlažu korišćenje ovih podmornica s laserima za pratnju kineskih nuklearnih podmornica, potencijalno ometajući neprijateljske satelite kako bi prikrili lansiranja raketa tokom scenarija protivnapada.

Guovang konstelacija

Kina ubrzava svoja istraživanja tehnologije laserskog oružja, posebno nakon posmatranja upotrebe Starlinka u ukrajinskom sukobu. Kina istovremeno ostvaruje značajan napredak u razvoju sistema propulzije za podmornice koji bi mogao da poboljša podvodno "šunjanje". Kineski naučnici su unapredili tehnologiju laserskog pogona. Podvodna propulzija detonacionim talasom plazmom indukovanim laserom eliminiše mehaničku buku i poboljšava sposobnosti prikrivanja.

S druge strane, pripremaju svoju mrežu satelita koja će parirati Starlinku. Kineski ekvivalent Starlinku je satelitski komunikacioni sistem nazvan Guovang (Guowang), što se može prevesti kao "nacionalna mreža". Projekat je zvanično pokrenut 2021. godine kao deo kineskog strateškog plana za razvoj svemirske infrastrukture. Planira se lansiranje oko 13.000 satelita u nisku Zemljinu orbitu i ima cilj da dostigne globalnu pokrivenost.

Podeli:

36 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: