Aktuelno 2

25.07.2024.

15:30

Google i Mark Zakerberg u klinču

Meta navodno želi da kupi pet procenata učešća u kompaniji, za što bi trebalo da ponudi oko 4,3 milijarde dolara.

Izvor: Zimo

Google i Mark Zakerberg u klinču
Profimedia

Podeli:

Google je jedan od pionira na tržištu pametnih naočara. Kompanija je svoj prvi model predstavila još početkom prošle decenije, a iako su neki mediji tada govorili da se radi o gedžetu budućnosti, mnogi su na njih zbog kamere gledali kao na nekakav uređaj za špijuniranje zbog čega su mnogi kafići i restorani zabranili njihovo nošenje, što je bio i početak kraja za Google Glasses.

Kompanija sada planira još jedan model pametnih naočara, ali ovog puta imaju drugačiji pristup. Prvo, ne žele da ih razvijaju sami, već s partnerima pa bi u prvom planu sada trebalo da bude njihov AI asistent Gemini. Posebno zanimljiva informacija, a koju su preneli američki mediji, odnosi se na potencijalnog partnera u razvoju pametnih naočara – kompaniju EssilorLuxottica.

Naime, radi se o kompaniji s kojom već pregovara Mark Zakerberg, pa njegova Meta namerava da kupi udeo od 5% u kompaniji. Prema proračunu Rojtersa, vrednost učešća bi mogla da iznosi više od 4,3 milijarde evra jer tržišna vrednost same kompanije iznosi 86,5 milijardi evra.

Meta je na razvoju svojih pametnih naočara, koje su razvili s Ray-Banom, sarađivala upravo s EssilorLuxotticom. Njihove naočare dolaze s 12MP kamerom, podrškom za prenose uživo, integrisanim zvučnicima i Metinim asistentom za veštačku inteligenciju. Zakerbergova kompanija nedavno je predstavila i novu verziju ovog gedžeta koji sada može da snima duže video klipove, a sada dolazi i s podrškom za Amazon Music i aplikaciju za meditaciju Calm. Njihova cena iznosi 299 dolara.

Google, prema svemu sudeći, ima slične planove i želi da napravi naočare pomoću kojih će korisnici moći da pristupe njihovom AI asistentu, a imaće kameru i zvučnike. U odnosu na pomenute prve naočare, možemo očekivati nenametljiv dizajn, tj. dizajn bi trebalo da bude poput klasičnih naočara, umesto da izgleda kao nekakav futuristički gedžet.

Na tom prvom modelu naočara, zanimljivo, Google je sarađivao s Luxotticom, pre njihovog spajanja s Essilorom. Google takođe razvija i svoju XR platformu koja će biti namenjena pametnim naočarama različitih proizvođača i na njihovom razvoju već sarađuju sa Samsungom i Qualcommom.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: