Aktuelno 11

21.07.2024.

15:30

Kinu nije pogodio nedavni svetski haos, a evo zbog čega

Dok se veliki deo sveta u petak borio s plavim ekranom smrti, jedna zemlja je uspela da iz svega izađe uglavnom netaknuta.

Izvor: B92

Kinu nije pogodio nedavni svetski haos, a evo zbog čega
Profimedia

Podeli:

U pitanju je Kina, a razlog je zapravo prilično jednostavan: CrowdStrike se u ovoj zemlji gotovo uopšte ne koristi.

Veoma mali broj preduzeća se odlučuje da kupi softver od američke firme koja je u prošlosti bila glasna o sajber-bezbednosnim pretnjama koje predstavlja Peking.

Pored toga, Kina se ne oslanja toliko na Microsoft kao ostatak sveta. Domaće kompanije kao što su Alibaba, Tencent i Huawei su dominantni dobavljači clouda i cloud sistema.

Dakle, izveštaji o prekidima rada u Kini, kada su i stizali, uglavnom su dolazili od stranih firmi ili organizacija. Na kineskim društvenim mrežama, na primer, neki korisnici su se žalili da nisu u mogućnosti da se prijave u hotele međunarodnih lanaca kao što su Sheraton, Marriott i Hyatt u kineskim gradovima.

Poslednjih godina, vladine organizacije, preduzeća i infrastrukturni operateri sve više zamenjuju strane IT sisteme domaćim. Neki analitičari vole da ovu paralelnu mrežu nazivaju "splinternet".

"To je svedočanstvo kineskog strateškog upravljanja stranim tehnološkim operacijama", kaže Džoš Kenedi Vajt, stručnjak za sajber bezbednost sa sedištem u Singapuru.

"Microsoft posluje u Kini preko lokalnog partnera, 21Vianet, koji upravlja svojim uslugama nezavisno od svoje globalne infrastrukture. Ovaj sistem izoluje osnovne kineske usluge – poput bankarstva i avijacije – od globalnih poremećaja".

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: