Aktuelno 3

19.07.2024.

20:14

Rusija o globalnom kvaru: Nismo pretrpeli štetu kao ostatak sveta

Ruske vlasti saopštile su da njihovi vitalni sistemi danas nisu pretrpeli ni izbliza onakve IT prekide kakvi su viđeni u Velikoj Britaniji, SAD i ostatku sveta.

Izvor: Indeks

Rusija o globalnom kvaru: Nismo pretrpeli štetu kao ostatak sveta
Shutterstock/PhotoJuli86

Podeli:

Ovo verovatno ima veze sa tim što su, od februara 2022. godine, Microsoft i drugi pružaoci tehnoloških usluga smanjili obim svojih operacija u Rusiji.

Kao "odmazdu", Kremlj je odlučio da još više ubrza njihov odlazak iz zemlje, čime su ruski sistemi dodatno izolovani.

"Ova situacija još jednom ističe koliko je važno da se strani softver zameni", saopšteno je iz ruskog ministarstva za digitalni razvoj.

Kako navode ruski sajber stručnjaci, Crowdstrike nije pružao nikakve usluge u toj zemlji upravo od februara 2022. godine.

Pročitajte još:

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Krivci za haos u svetu: Šta je Crowdstrike, i kako su zakočili pola planete

Galerija: Tehnološki haos paralisao pola planete FOTO

Inače, šef kompanije Crowdstrike, čije loše ažuriranje je odgovorno za veliki haos koji je nastao u svetu i paralisao brojne aerodrome, banke, zdravstvene sisteme i druge institucije, nedavno se ponovo oglasio.

"Ovo danas nije bio bezbednosni ili sajber incident - naši klijenti su potpuno zaštićeni", rekao je Džordž Kurc u objavi na Twitteru.

"Razumemo ozbiljnost situacije i duboko se izvinjavamo zbog neprijatnosti i ometanja. Radimo sa svim pogođenim klijentima kako bismo osigurali da sistemi imaju rezervne kopije i da mogu da isporuče usluge na koje njihovi klijenti računaju", dodao je.

Istakao je da je, kao što je već rečeno, problem identifikovan, a rešenje poslato svima koji su oštećeni, i još jednom podsetio da je u pitanju problem sa ažuriranjem sadržaja Falcon servisa koji utiče na klijente sa Windows operativnim sistemom.

Pročitajte još:

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Oglasila se Air Serbia zbog haosa na svetskim aerodromima

Da li haos u svetu ugrožava vaš računar: IT stručnjak objašnjava za B92.net

Mask se oglasio povodom svetskog haosa

Microsoft: Popravljen kvar, neki problemi ostaju

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Podoran udar: Sve se trese

Rat u Ukrajini – 938. dan. Oko milion Ukrajinaca i Rusa je već ubijeno ratu, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na neimenovane izvore i procene zapadnih obaveštajnih službi.

20:08

18.9.2024.

3 min

Podeli: