Aktuelno 6

19.07.2024.

18:34

Opet se oglasili krivci za haos u svetu: Pogledajte šta su poručili

Šef kompanije Crowdstrike, čije loše ažuriranje je odgovorno za veliki haos koji je nastao u svetu i paralisao brojne aerodrome, banke, zdravstvene sisteme i druge institucije, ponovo se oglasio.

Izvor: B92

Opet se oglasili krivci za haos u svetu: Pogledajte šta su poručili
Tanjug/AP Photo/Adam Bettcher

Podeli:

Mada su iz kompanije rekli da je kvar otklonjen, zapravo bi moglo da prođe nekoliko dana pre nego što sve ponovo krene normalno da funkcioniše. 

Razlog za to je "Blue screen of death" koji se pojavio na računarima u institucijama širom sveta, i sve to mora "ručno" da se popravi, što iziskuje ogromnu količinu vremena.

"Ovo danas nije bio bezbednosni ili sajber incident - naši klijenti su potpuno zaštićeni", rekao je Džordž Kurc u objavi na Twitteru.

"Razumemo ozbiljnost situacije i duboko se izvinjavamo zbog neprijatnosti i ometanja. Radimo sa svim pogođenim klijentima kako bismo osigurali da sistemi imaju rezervne kopije i da mogu da isporuče usluge na koje njihovi klijenti računaju", dodao je.

Pročitajte još:

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Krivci za haos u svetu: Šta je Crowdstrike, i kako su zakočili pola planete

Galerija: Tehnološki haos paralisao pola planete FOTO

Istakao je da je, kao što je već rečeno, problem identifikovan, a rešenje poslato svima koji su oštećeni, i još jednom podsetio da je u pitanju problem sa ažuriranjem sadržaja Falcon servisa koji utiče na klijente sa Windows operativnim sistemom.

Iz dosadašnjih izjava Kurca, može se naslutiti da ažuriranje koje je napravilo sav ovaj haos zapravo nije trebalo da bude ništa posebno, primećuje Džo Tajdi, dopisnik BBC-ja za sajber bezbednost.

U prethodnim objavama, napominje, ovo ažuriranje je nazivano "apdejtom sadržaja", tako da nije u pitanju neki veliki softver ili neka prevelika izmena - može da bude i nešto sasvim bezazleno poput promene fonta ili nekog loga.

"Ovo bi objasnilo zašto sve nije rigorozno provereno kao što bi to bio slučaj da je u pitanju neko veliko ažuriranje, i kako je prošlo kroz sve sisteme a da ga niko nije blokirao", dodao je Tajdi.

Pročitajte još:

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Oglasila se Air Serbia zbog haosa na svetskim aerodromima

Da li haos u svetu ugrožava vaš računar: IT stručnjak objašnjava za B92.net

Mask se oglasio povodom svetskog haosa

Microsoft: Popravljen kvar, neki problemi ostaju

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Podoran udar: Sve se trese

Rat u Ukrajini – 938. dan. Oko milion Ukrajinaca i Rusa je već ubijeno ratu, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na neimenovane izvore i procene zapadnih obaveštajnih službi.

20:08

18.9.2024.

5 min

Podeli: