Aktuelno 14

19.07.2024.

15:48

"Ovo je najveći IT haos u istoriji"

Šef Tesle, Ilon Mask, ranije danas opisao je probleme koji su se pojavili u IT mrežama širom sveta "najveći IT neuspeh ikada". Da li je u pravu?

Izvor: B92

"Ovo je najveći IT haos u istoriji"
Tanjug/Brian Lawless/PA via AP

Podeli:

Podsetimo, širom sveta aerodromi, banke, sistemi za plaćanje i mnoge druge institucije u problemu su i ne mogu da rade kako treba. Razlog za to je greška prilikom ažuriranja softvera kompanije Crowdstrike, koja opslužuje sve ove klijente.

Bez obzira na to što je Mask prokomentarisao celu situaciju u svom stilu, analitičari su zapravo uglavnom saglasni sa njegovim stavom.

"Što se tiče neposrednog uticaja na ljude, teško je setiti se nečeg goreg. Nijedan drugi incident nije uticao na tako široku industriju i društvo", piše Džo Tajdi, dopisnik BBC-ja za sajber bezbednost.

On podseća da je poslednji veliki prekid servisa bio 2021. godine kada su pali Meta serveri, jer je to uticalo na milijarde korisnika društvenih mreža, ali i na milione preduzeća.

"Ipak, ovaj problem koji ima Crowdstrike je na potpuno drugom nivou. Pravi test toga da li je Mask u pravu, jeste da vidimo koliko će dugo trebati da se sve vrati u normalu, i koliko će to da košta", dodaje Tajdi.

Kako je IT stručnjak Vladimir Radunović rekao za B92.net, ipak će biti potrebno neko vreme da se situcija reši, ali je dobro što rešenje postoji i što problem, suštinski, nije ozbiljan.

Radunović je dodao i da su male šanse da će ovo uticati na računare "običnih" ljudi, jer Crowdstrike uglavnom pruža podršku firmama.

Pročitajte još:

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Krivci za haos u svetu: Šta je Crowdstrike, i kako su zakočili pola planete

Galerija: Tehnološki haos paralisao pola planete FOTO

Sa Radunovićem je saglasan i IT istraživač Kevin Bumont.

"Pogođeni sistemi će morati da se pokrenu u bezbednom režimu da bi se uklonilo neispravno ažuriranje. Ovo oduzima neverovatno mnogo vremena, i organizacijama će biti potrebni dani sve završe", rekao je on, a preneo britanski javni servis.

Još oštriji je na društvenim mrežama bio Troj Hant, ugledni konsultant za sajber bezbednost.

"Ne mislim da je prerano da kažemo: Ovo će biti najveći prekid IT usluga u istoriji. To je u suštini ono zbog čega smo svi bili zabrinuti sa Y2K, osim što se zaista dogodilo ovog puta", rekao je on.

Pročitajte još:

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Oglasila se Air Serbia zbog haosa na svetskim aerodromima

Da li haos u svetu ugrožava vaš računar: IT stručnjak objašnjava za B92.net

Mask se oglasio povodom svetskog haosa

Microsoftovo rešenje za svetski haos: "Isključite ga, pa uključite - 15 puta"

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Mađarska neće preživeti"

Mađarska neće preživeti bez ruske nafte, odluka Ukrajine da obustavi isporuke LUKOIL-a preko naftovoda Družba postala je ozbiljan izazov za zemlju, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u intervjuu televiziji RBK.

22:28

2.9.2024.

23 h

Podeli: