Aktuelno 9

19.07.2024.

12:16

Javili se krivci za svetski haos: Evo šta imaju da kažu

Povodom haosa širom sveta koji je nastao zbog greške kompanije za sajberbezbednost Crowdstrike, oglasio se i izvršni direktor ove firme.

Autor: Jovan Đurić

Jovan Đurić
Javili se krivci za svetski haos: Evo šta imaju da kažu
Tanjug/Bodo Marks/dpa via AP

Podeli:

"Crowdstrike aktivno radi sa klijentima pogođenim greškom u ažuriranju sadržaja za Windows hostove. Mac i Linux hostovi nisu pogođeni", istakao je Kurc. 

"Ovo nije bezbednosni incident ili sajber napad. Problem je identifikovan, izolovan i ispravka je primenjena. Kupce upućujemo na portal za podršku za najnovija ažuriranja i nastavićemo da pružamo potpuna i stalna ažuriranja na našoj internet-stranici", dodao je. 

"Dalje preporučujemo organizacijama da osiguraju komunikaciju sa Crowdstrike predstavnicima preko zvaničnih kanala. Naš tim je u potpunosti mobilisan da obezbedi bezbednost i stabilnost klijentima", zaključio je.

Podsetimo, veliki kvar na IT sistemima izazvao je probleme širom sveta. Letovi se otkazuju, banke i druge velike institucije ne rade, a paralisani su i drugi sistemi poput železnica ili zdravstva.

Aerodromi od Novog Zelanda, preko Nemačke do Indije doslovno su paralisani, a putnicima je savetovano samo da prate najnovije informacije - oglasila se ovim povodom čak i Air Serbia.

Veliki mediji kao što je Sky News nisu mogli da emituju svoje programe, a zdravstveni sistemi Velike Britanije i Hrvatske doživeli su probleme na servisnim platformama.

Crowdstrike je pojasnio da je problem povezan sa njima, odnosno njihovim klijentima koji koriste Windows.

Problem je, ističu, nastao nakon ažuriranja bezbednosnog softvera koji koriste velike kompanije - promene su u međuvremenu poništene, a kompanijama koje koriste taj softver je poslata sugestija o potencijalnom rešenju.

Pročitajte još:

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Krivci za haos u svetu: Šta je Crowdstrike, i kako su zakočili pola planete

O njihovoj "krivici" govorili su i iz švajcarske Federalne kancelarije za sajberbezbednost, koja je rekla Rojtersu da  "neispravno ažuriranje ili pogrešna konfiguracija kompanije za sajber bezbednost Crowdstrike stoji iza IT problema širom sveta".

I American Airlines, najveća ovakva firma na svetu po broju putnika, kaže za BBC da nije dozvoljeno poletanje i da je u kontaktu sa svim pilotima koji trenutno lete.

Navodi da su IT problemi nastali zbog "tehničkog kvara firme Crowdstrike koji utiče na mnoge operatere". Avio-kompanija dodaje da sarađuje sa firmom za IT bezbednost na rešavanju problema što je pre moguće.

Pročitajte još:

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Oglasila se Air Serbia zbog haosa na svetskim aerodromima

Da li haos u svetu ugrožava vaš računar: IT stručnjak objašnjava za B92.net

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: