Aktuelno 2

19.07.2024.

12:06

Krivci za haos u svetu: Šta je Crowdstrike, i kako su zakočili pola planete

Globalni haos nastao je zbog IT problema, a "krivac" za ovo je kompanija Crowdstrike, koja "radi na rešenju". Šta je u stvari Crowdstrike, i kako je kvar pomrsio konce institucijama širom sveta?

Izvor: B92

Krivci za haos u svetu: Šta je Crowdstrike, i kako su zakočili pola planete
Profimedia

Podeli:

Crowdstrike je kompanija za sajberbezbednost osnovana 2011. godine, sa ciljem da zaštiti najveće svetske kompanije i hardvere od sajber pretnji i drugih ranjivosti.

Specijalizovani su za bezbednosnu zaštitu krajnjih korisnika, i sprečavanje zlonamernih softvera ili fajlova da napadnu korporativne mreže sa uređaja koji se povezuju na njih, kao što su telefoni i laptopovi.

Takođe, nude usluge zaštite podataka kompanija koje su prešle sa čuvanja podataka "pod sopstvenim krovom", na tzv. "cloud" provajdere.

Ovu firmu, sa sedištem u Teksasu, osnovali su preduzetnici Džordž Kurc, koji je i dalje izvršni direktor, i Dmitrij Alperovič.

Među njihovim glavnim klijentima su globalne investicione banke, univerziteti, a kao što vidimo, i mnogi svetski aerodromi, odnosno sistemi na njima.

Pročitajte još:

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Haos u Hrvatskoj: Ne rade kontrola leta i veliki sistem plaćanja

Jedan od glavnih proizvoda kompanije je CrowdStrike Falcon, koji je na zvaničnoj internet-stranici opisan kao sistem "obezbeđivanja indikatora napada u realnom vremenu, hiperpreciznog otkrivanja i automatizovane zaštite" od mogućih sajbet pretnji.

CrowdStrike Falcon koriste hiljade kompanija širom sveta za zaštitu podataka, a ranije ove nedelje najavljeno je da će biti ažuriran kako bi dobio "brzinu i preciznost bez presedana" kada je u pitanju otkrivanje zlonamernih programa. 

U saopštenju objavljenom na sajtu kompanije Crowdstrike, stoji je da je verovatno problem sa ažuriranjem Falcon sistema ono što je izazvalo svetske probleme.

Pročitajte još:

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Oglasila se Air Serbia zbog haosa na svetskim aerodromima

Da li haos u svetu ugrožava vaš računar: IT stručnjak objašnjava za B92.net

Inače, promene unete ažuriranjem su su u međuvremenu poništene, a kompanijama koje koriste taj softver je poslata sugestija o potencijalnom rešenju.

U najnovijem saopštenju kompanije Microsoft stoji da su "svesni problema koji utiče na Windows uređaje zbog ažuriranja sa softverske platforme treće strane".

"Očekujemo da će doći do rešenja", rekao je portparol Microsofta.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: