Aktuelno 5

19.07.2024.

11:35

Da li haos u svetu ugrožava vaš računar: IT stručnjak objašnjava za B92.net

Veliki kvar na IT sistemima izazvao je probleme širom sveta. Letovi se otkazuju, banke i druge velike institucije ne rade, a paralisani su i drugi sistemi poput železnica ili zdravstva.

Autor: Jovan Đurić

Jovan Đurić
Da li haos u svetu ugrožava vaš računar: IT stručnjak objašnjava za B92.net
Profimedia

Podeli:

Aerodromi od Novog Zelanda, preko Nemačke do Indije doslovno su paralisani, a putnicima je savetovano samo da prate najnovije informacije - oglasila se ovim povodom čak i Air Serbia.

Veliki mediji kao što je Sky News nisu mogli da emituju svoje programe, a zdravstveni sistemi Velike Britanije i Hrvatske doživeli su probleme na servisnim platformama.

Brojne druge kompanije širom sveta takođe prijavljuju probleme, a B92.net razgovarao je o celoj situaciji sa IT stručnjakom Vladimirom Radunovićem.

Kompanija za sajberbezbednost Crowdstrike je "krivac" za ove probleme, jer opslužuju sve koji su pogođeni, a saopštili su da je zapravo kvar u poslednjem ažuriranju i da to stvara kvar na Windows servisima.

Radunović je za B92.net rekao da problem u suštini nije ozbiljan, ali da je ipak u pitanju veliki šok.

"Zahvaćeni su mnogi servisi širom sveta odjednom. Biće ipak potrebno neko vreme da se sve to reši, jer neko to mora da odradi", rekao je Radunović.

On je napomenuo da je Crowdstrike već našao rešenje, i da je predložio pogođenim klijentima kako bi kvar trebalo da se popravi.

Upravo zbog globalne prirode problema, prirodno je i da su "obični ljudi" zabrinuti da li bi ovo moglo da utiče na njihove računare. Radunović, međutim, kaže da tu nema velikog razloga za brigu.

"Ovo utiče na sve koji imaju Crowdstrike, ali to uglavnom nisu privatni korisnici, već velike kompanije. Nismo mi toliko ugroženi", istakao je on za B92.net.

Pročitajte još:

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Haos u Hrvatskoj: Ne rade kontrola leta i veliki sistem plaćanja

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Oglasila se Air Serbia zbog haosa na svetskim aerodromima

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: