Aktuelno 1

19.07.2024.

10:24

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Ogroman globalni problem u komunikacionim sistemima uticao je na aerodrome širom sveta - avioni se prizemljuju, a letovi obustavljaju.

Autor: Jovan Đurić

Jovan Đurić
Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju
Profimedia

Podeli:

Na aerodromu u Sidneju, informacije su nestale sa tabli sa polascima, a prevoznici kao što su Jetstar i Virgin Australia rekli su da je došlo do "potpunog prekida letova".

Par sati pre ovoga, slična stvar desila se i u SAD, gde je Federalna uprava za vazduhoplovstvo rekla: "Svi letovi nekoliko velikih kompanija, uključujući Delta, United i American Airlines obustavljeni su danas zbog problema u komunikaciji".

American Airlines, najveća ovakva firma na svetu po broju putnika, kaže za BBC da nije dozvoljeno poletanje i da je u kontaktu sa svim pilotima koji trenutno lete.

Navodi da su IT problemi nastali zbog "tehničkog kvara firme Crowdstrike koji utiče na mnoge operatere". Avio-kompanija dodaje da sarađuje sa firmom za IT bezbednost na rešavanju problema što je pre moguće.

Takođe, vazdušni saobraćaj na aerodromu u glavnom gradu Nemačke, Berlinu je zaustavljen danas, a i svi aerodromi u Španiji prijavili su "incidente" zbog tehničkih problema.

Pročitajte još:

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Haos u Hrvatskoj: Ne rade kontrola leta i veliki sistem plaćanja

Pogođen je i aerodrom u Amsterdamu, koji je rekao da "IT kvar izaziva probleme i sa dolascima i sa polascima", mada nisu naveli koliko je tačno letova zahvaćeno.

Nemačka avio-kompanija "Lufthanza" saopštila je da radi na otklanjanju problema, navodeći da je moguće da trenutno bude ograničeno preuzimanje rezervacija za letove.

Ni Azija nije izostavljena - aerodrom Narita, na nekih 60km od Tokija, saopštio je da prevoznici etStar, Jeju Air, Qantas, HK Express i Spring Japan imaju problema sa sistemima. 

Takođe, jedan Twitter korisnik objavio je simpatičnu sliku iz Indije - naveo je da je u toj zemlji većina aerodroma pogođeno, pa mu je "boarding pass" zbog toga ispisan rukom.

Na Novom Zelandu, "Christchurch" međunarodni aerodrom je naveo da "ima IT probleme koji mogu uticati na dolaske i polaske", a oglasili sus e i iz parlamenta ove zemlje rekavši da im ne radi računarska mreža.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: