Aktuelno 1

19.07.2024.

10:00

Haos i u Hrvatskoj zbog globalnog kvara: Nisu radili kontrola leta i veliki sistem plaćanja

Veliki problemi u komunikacionim sistemima širom sveta stigli su i do regiona - smetnje su prijavljivale mnoge institucije u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Haos i u Hrvatskoj zbog globalnog kvara: Nisu radili kontrola leta i veliki sistem plaćanja
Tanjug/Christoph Soeder/dpa via AP

Podeli:

Ažurirano: 13:30

Ministar saobraćaja u Hrvatskoj Oleg Butković rekao je ranije danas kako je globalnim tehničkim problemima pogođena i Hrvatska kontrola vazdušnog saobraćaja.

"Kontrola ima teškoće, operativno sve radi, ali administrativni program je u kvaru. Nije sajber napad u pitanju, videćemo kad će to sve da se reši. Nije dovedeno u pitanje funkcionisanje kontrole vazdušnog saobraćaja", rekao je Butković  novinarima, prenosi hrvatski N1.

Ovo je sada otklonjeno, i Croatia Airlines je saopštio kako je "globalni poremećaj Microsoft sistema danas u vrlo kratkom razdoblju uzrokovao privremenu nedostupnost usluge rezervacije i kupovine karata na internet-stranicama kompanije".

"U međuvremenu je navedena poteškoća otklonjena, te su putnicima ponovno dostupne sve on-line usluge kompanije", dodaje se u Croatia Airlinesu.

Takođe, kako prenosi Indeks, problem se pojavio kod Monri WSPAya - sistema online autorizacije kreditnih kartica u realnom vremenu koji koristi mnogo firmi u Hrvatskoj.

"Ovim putem vas obaveštavamo da CrowdStrike Falcon, spftver za bezvednost, ima globalni problem. U Monriju CrowdStrike imamo na WSPay delu infrastrukture. Online plaćanja prolaze, ali trenutno je otežan pristup pregledu, kao i kompletiranju, refundiranju istih", rekli su. 

Ne radi ni Centralni zdravstveni informacioni sistem Hrvatske (CEZIH), što su i prijavili brojni lekari u zemlji. Iz samog CEZIH-a su rekli da se radi na otklanjanju kvara. 

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: