Aktuelno 1

19.07.2024.

10:00

Haos i u Hrvatskoj zbog globalnog kvara: Nisu radili kontrola leta i veliki sistem plaćanja

Veliki problemi u komunikacionim sistemima širom sveta stigli su i do regiona - smetnje su prijavljivale mnoge institucije u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Haos i u Hrvatskoj zbog globalnog kvara: Nisu radili kontrola leta i veliki sistem plaćanja
Tanjug/Christoph Soeder/dpa via AP

Podeli:

Ažurirano: 13:30

Ministar saobraćaja u Hrvatskoj Oleg Butković rekao je ranije danas kako je globalnim tehničkim problemima pogođena i Hrvatska kontrola vazdušnog saobraćaja.

"Kontrola ima teškoće, operativno sve radi, ali administrativni program je u kvaru. Nije sajber napad u pitanju, videćemo kad će to sve da se reši. Nije dovedeno u pitanje funkcionisanje kontrole vazdušnog saobraćaja", rekao je Butković  novinarima, prenosi hrvatski N1.

Ovo je sada otklonjeno, i Croatia Airlines je saopštio kako je "globalni poremećaj Microsoft sistema danas u vrlo kratkom razdoblju uzrokovao privremenu nedostupnost usluge rezervacije i kupovine karata na internet-stranicama kompanije".

"U međuvremenu je navedena poteškoća otklonjena, te su putnicima ponovno dostupne sve on-line usluge kompanije", dodaje se u Croatia Airlinesu.

Takođe, kako prenosi Indeks, problem se pojavio kod Monri WSPAya - sistema online autorizacije kreditnih kartica u realnom vremenu koji koristi mnogo firmi u Hrvatskoj.

"Ovim putem vas obaveštavamo da CrowdStrike Falcon, spftver za bezvednost, ima globalni problem. U Monriju CrowdStrike imamo na WSPay delu infrastrukture. Online plaćanja prolaze, ali trenutno je otežan pristup pregledu, kao i kompletiranju, refundiranju istih", rekli su. 

Ne radi ni Centralni zdravstveni informacioni sistem Hrvatske (CEZIH), što su i prijavili brojni lekari u zemlji. Iz samog CEZIH-a su rekli da se radi na otklanjanju kvara. 

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

uživo Podoran udar: Sve se trese

Rat u Ukrajini – 938. dan. Oko milion Ukrajinaca i Rusa je već ubijeno ratu, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na neimenovane izvore i procene zapadnih obaveštajnih službi.

20:08

18.9.2024.

10 min

Podeli: