Aktuelno 18

19.07.2024.

9:43

Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"

Problemi u telekomunikacijama izazvali su probleme širom sveta - letovi se obustavljaju, a velike institucije poput banaka ne rade.

Autor: Jovan Đurić

Jovan Đurić
Oglasili se odgovorni za haos u svetu: "Mi smo krivi"
Tanjug/Christoph Soeder/dpa via AP

Podeli:

Letovi su obustavljeni u Australiji, SAD, Španiji i Nemačkoj zbog nemogućnosti da se putnici čekiraju i ukrcaju u avione.

Takođe, u Australiji koja je, čini se, najviše pogođena, ne rade ni banke ni neke druge institucije, a u prodavnicama se stvaraju ogromni redovi jer je nemoguće plaćati.

I neki veliki mediji kao što je Sky News bili su primorani da emituju dokumenatrni program zbog nemogućnosti da rade.

Prvo je problem bio sa Microsoft servisima, ali se onda oglasila globalna firma za sajberbezbednost Crowdstrike, i pojasnila da je problem povezan sa njima, odnosno njihovim klijentima koji koriste Windows.

Ona opslužuje sve koji su pogođeni, a objavila je da su "svesni kvara", kao i da "rade na otklanjanju problema".

Problem je, ističu, nastao nakon ažuriranja bezbednosnog softvera koji koriste velike kompanije - promene su u međuvremenu poništene, a kompanijama koje koriste taj softver je poslata sugestija o potencijalnom rešenju.

Dodatno, American Airlines, najveća ovakva firma na svetu po broju putnika, kaže za BBC da nije dozvoljeno poletanje i da je u kontaktu sa svim pilotima koji trenutno lete.

Navodi da su IT problemi nastali zbog "tehničkog kvara firme Crowdstrike koji utiče na mnoge operatere". Avio-kompanija dodaje da sarađuje sa firmom za IT bezbednost na rešavanju problema što je pre moguće.

Pročitajte više ovde:

Potpuni haos u svetu: Paralisane institucije, otkazuju se letovi

Haos u Hrvatskoj: Ne rade kontrola leta i veliki sistem plaćanja

Paralisani aerodromi širom sveta: Letovi se otkazuju, avioni prizemljuju

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: