Aktuelno 0

18.07.2024.

17:20

Google "pod lupom" u Italiji, a evo zbog čega

Kompanija Google se ponovo našla na udaru regulatora, a ovoga puta u Italiji.

Izvor: Tanjug

Google "pod lupom" u Italiji, a evo zbog čega
Sergei Elagin / Shutterstock.com

Podeli:

Italijanska antimonopolska uprava saopštila je da je pokrenula istragu protiv Google-a i njegove matične kompanije Alphabet pošto sumnja da Google-ov zahtev za povezivanje ličnih podataka korisnika sa aplikacijama i uslugama firme predstavlja "nepoštenu trgovinsku praksu".

Povezivanje ličnih aktivnosti korisnika sa uslugama kao što su Google-ova pretraga, YouTube, pretraživač Chrome ili Google Maps pomaže kompaniji da stekne uvide o ponašanju korisnika i tako ih profilišu za ciljane reklame.

Italijanski regulator navodi da Google ne saopštava korisnicima koje stvarne posledice ima njihova saglasnost sa korišćenjem ličnih podataka, prenosi ANSA.

Kupac je prema mišljenju antimonopolske uprave podstaknut da donese komercijalnu odluku koju inače ne bi doneo, pošto mu Google ne pruža dovoljno informacija o tome kako se njegovi lični podaci dele među pružaocima usluga.

Portparol kompanije Google je reagovao saopštenjem u kome se navodi da će firme analizirati detalje pomenutog slučaja i sarađivati u istrazi, prenosi Tech Crunch.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: