Aktuelno 11

18.07.2024.

19:15

Huawei više ne ćuti

Prošlog avgusta, Huawei je šokirao tehnološku javnost čipom koji je pokretao njihov Mate 60 Pro model. Sada, odlučili su da se više ni ne kriju.

Izvor: PhoneArena

Huawei više ne ćuti
Shutterstock/viewimage

Podeli:

Kirin 9000s bio je prvi 5G čipset u Huawei telefonima od Mate 40 serije 2020. godine, jer su ubrzo nakon toga SAD donele zakon kojim su zabranile izvoz američkih 5G čipova ovoj kompaniji.

Huawei je odlučio ovo da prevaziđe time što se udružio sa kompanijom SMIC, najvećim kineskim proizvođačem čipova, koji je za njega napravio 7nm čipove.

Nije zvanično navedeno koji čipovi konkretno su korišćeni u Mate 60 seriji (mada je to javna tajna), a sad kada se približava Mate 70, kruže glasine da je SMIC nekako napravio čipove 5nm tehnologijom.

Nakon što je jedan insajder rekao da je "zabrana o davanju informacija o čipovima ukinuta", kineski sajt ITHome posetio je Huawei prodavnicu, gde su se raspitivali o procesorima u pojedinim modelima telefona.

Tamo im je jedan od zaposlenih rekao da se 7nm Kirin 9000s nalazi u Mate 60 seriji, ali i da najnoviji flegšip, Huawei Pura 70, ima isti čip, mada Pura 70 Pro i Pura 70 Ultra imaju napredniji Kirin 9010.

Biće zanimljivo videti da li će Mate 70 linija modela imati u sebi 5nm čipove, odnosno da li SMIC, treći najveći proizvođač čipova u svetu, ima dovoljno razvijenu tehnologiju da ih napravi.

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: