Aktuelno 0

17.07.2024.

9:00

Platili hakeru 370.000 dolara da izbriše ukradene podatke

Istraživač bezbednosti, koji je pomogao u dogovoru, kaže da veruje da je jedina kopija kompletne liste podataka o pozivima i tekstualnim zapisima "skoro svih" AT&T klijenata obrisana — ali neki rizici mogu ostati.

Izvor: B92

Platili hakeru 370.000 dolara da izbriše ukradene podatke
Shutterstock/Max Acronym

Podeli:

Američki telekomunikacioni gigant AT&T, koji je u petak otkrio da su hakeri ukrali evidencije o pozivima za desetine miliona njegovih klijenata, platio je članu hakerskog tima više od 300.000 dolara da izbriše te podatke i pruži video koji pokazuje dokaz o brisanju.

Haker, koji je deo ozloglašene hakerske grupe ShinyHunters koja je ukrala podatke od brojnih žrtava preko neobezbeđenih Snowflake naloga za skladištenje u cloudu, kaže da je AT&T platio otkupninu u maju. 

Dao je adresu novčanika za kriptovalute na koji mu je poslata valuta, kao i adresu koja ju je primila. Sajt WIRED je potvrdio, preko onlajn blockchain alata za praćenje, da je 17. maja izvršena platna transakcija u iznosu od 5,7 bitkoina. 

Kris Jančevski, šef globalnih istraga kompanije za praćenje kriptovaluta TRM Labs, takođe je potvrdio koristeći sopstveni alat za praćenje kompanije da se transakcija dogodila u iznosu od oko 5,72 bitcona (ekvivalent 373.646 dolara u vreme transakcije) i da je novac je zatim opran kroz nekoliko berzi kriptovaluta i novčanika, ali je rekao da nema naznaka ko kontroliše te novčanike.

Bezbednosni istraživač, koji je tražio da ga identifikuje samo njegov onlajn operater, Reddington, takođe je potvrdio da je došlo do plaćanja.

Američki operater AT&T je bio meta hakerskog napada, a hakeri su, kako je saopšteno, pristupili podacima o pozivima "skoro svih" njihovih korisnika.

Takođe, AT&T je saopštio da ukradeni podaci sadrže brojeve telefona mobilnih i fiksnih korisnika, kao i zapise o pozivima i porukama u periodu od 1. maja i 31. oktobra 2022. godine.

Preuzeti podaci nisu uključivali sadržaj poziva ili poruka, kao ni nekih detalja koji bi mogli da identifikuju korisnike, saopštio je ovaj veliki operater.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni haos: Udari na čak 15 oblasti

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija jutros u napala 15 oblasti u Ukrajini bespilotnim letelicama, krstarećim raketama i hipersoničnim raketama Kinžal, a da je na meti bila energetska infrastruktura.

10:52

26.8.2024.

1 d

Podeli: