Aktuelno 13

16.07.2024.

16:14

FBI došao do telefona Trampovog atentatora – kako?

Atentat na Donalda Trampa i dalje puni novinske stupce, a FBI je, kako kažu, uspešno došao do podataka sa telefona atemtatora.

Izvor: xda-developers

FBI došao do telefona Trampovog atentatora – kako?
Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

Podeli:

Mladić koji je pucao na Trampa zove se Tomas Metju Kruks, i američki Savezni biro za istraživanje (FBI) je, nakon nekoliko dana, objavio da je pristupio njegovom telefonu. 

"Uspešno smo zadobili pristup njegovom telefonu i nastavljamo da analiziramo njegove elektronske uređaje", stoji u saopštenju.

S obzirom na sve bezbednosne opcije koje nude današnji telefoni, postavlja se pitanje kako im je ovo pošlo za rukom?

Vrlo je moguće da je FBI sarađivao sa nekom "trećom stranom", a ne sa samim proizvođačem u ovom slučaju. 

Setimo se 2016. godine i pucnjave u San Bernardinu, kada je Apple odbio da pruži pristup telefonu napadača ovoj agenciji. FBI je pokrenuo sudski postupak, ali ga je prekinuo dan pred saslušanje rekavši da je "uspeo da otključa telefon uz pomoć treće strane".

Veliki je broj kompanija koje mogu ovo da urade bilo da su u pitanju iOS ili Android telefoni, a kako je stručnjak za ovu oblast Kuper Kvintin rekao za "The Verge", jedna od njih je Cellebrite.

U pitanju je izraelska kompanija koja vlastima pruža alate za izvlačenje podataka iz telefona, pa je moguće da je FBI koristio njihove usluge.

Dalje, tu je softver po imenu Graykey, za koji važi da može pristupiti najnovijim telefonima kao što su Samsung Galaxy S24, iPhone uređajima koji imaju iOS 17, kao i Google Pixel 7 seriji.

Kako je tačno FBI pristupio telefonu atentatora ostaće misterija bar još neko vreme, ali su verovatno sarađivali sa kompanijama ovog tipa, koje zaobilaze bezbednosne funkcije uređaja, a ako padnu u pogrešne ruke to može biti veoma opasno.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni haos: Udari na čak 15 oblasti

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija jutros u napala 15 oblasti u Ukrajini bespilotnim letelicama, krstarećim raketama i hipersoničnim raketama Kinžal, a da je na meti bila energetska infrastruktura.

10:52

26.8.2024.

1 d

Podeli: