Aktuelno 3

16.07.2024.

14:25

PayPal kažnjen u Poljskoj, evo koliko mora da plati

Američka kompanija kažnjena je zbog nejasnih ugovornih klauzula koje potrošače mogu stajati blokiranog računa.

Izvor: Zimo

PayPal kažnjen u Poljskoj, evo koliko mora da plati
Nuttapong punna / Shutterstock.com

Podeli:

Poljski regulator UOKiK objavio je u ponedeljak da je evropskoj podružnici američke kompanije za internet plaćanje PayPal izrekao kaznu od 106,6 miliona zlota (25 miliona evra) zbog nejasnih ugovornih klauzula koje potrošače mogu stajati blokiranog računa.

Kompanija korisnicima nije jasno opisala zabranjene aktivnosti koje mogu da rezultuju kaznama niti im je precizno navela šta može da preduzme u takvim slučajevima, naveo je regulator u obrazloženju kazne.

"PayPal-ove klauzule su uopštene, dvosmislene i nerazumljive. Čitajući (ih), potrošač ne može da predvidi koje bi njegove radnje mogle biti ocenjene zabranjenima niti kakve bi sankcije kompanija mogla da izrekne, rekao je šef UOKiK-a Tomaš Krostni.

"To znači da PayPal može bez ikakvih ograničenja da proizvoljno odlučuje da li je korisnik napravio nešto zabranjeno i kakvu će kaznu zbog toga snositi, a to može biti, na primer, blokada novca na računu", objasnio je Krostni.

PayPal nije odmah bio dostupan za komentar odluke regulatora.

Odluka nije konačna i PayPal može da se žali sudu, saopštio je UOKiK.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni haos: Udari na čak 15 oblasti

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da je Rusija jutros u napala 15 oblasti u Ukrajini bespilotnim letelicama, krstarećim raketama i hipersoničnim raketama Kinžal, a da je na meti bila energetska infrastruktura.

10:52

26.8.2024.

1 d

Podeli: