Aktuelno 0

16.07.2024.

8:15

Google nudi 23 milijarde dolara za ovu kompaniju

Kompanija je u pregovorima o kupovini kompanije Wiz, koja se bavi poslovima iz domena sajber bezbednosti za cloud.

Izvor: B92

Google nudi 23 milijarde dolara za ovu kompaniju
T. Schneider / Shutterstock.com

Podeli:

Google, odnosno matična kompanija Alphabet, razmatra da potroši 23 milijarde dolara za kupovinu Wiza, startap kompanije za sajber bezbednost u cloudu, sa partnerima koji uključuju Amazon i Oracle, izveštava WSJ.

To je skoro dvostruko više nego što je Google potrošio za kupovinu Motorola Mobility 2012. godine, što bi bio i najveći iznos koji je Google ikada platio za drugu kompaniju.

Wiz, sa sedištem u Njujorku, nudi "uskladištene bezbednosne alate i skenere" za poslovni prostor, navodi kompanija. Wiz piše da obezbeđuje korporativnu cloud infrastrukturu "stvarajući normalizovani sloj između okruženja u oblaku", omogućavajući preduzećima da "brzo identifikuju i uklone kritične rizike". Kupovina takve kompanije čini se posebno ciljanom ka Microsoftu, koji je nedavno bio meta višestrukih propuste u bezbednosti.

Šef Google Cloud-a Tomas Kurijan bio je pokretačka snaga pokušaja ove akvizicije. Ako bude uspešna, to bi moglo da pomogne da se učvrsti Google-ova reputacija kao bezbedna platforma u oblaku. Izgleda da je to bila ideja koja stoji iza kompanijine kupovine drugog startup-a za bezbednost u oblaku 2022. u vrednosti od pola milijarde dolara, kao i akvizicije kompanije Mandiant od 5,4 milijarde dolara koja je kasnije te godine otkrila hakovanje SolarWinds-a.

Dogovor "izgleda verovatan", navodi Tajms, ali bi mogao da propadne i rizikuje da izazove reviziju američkih regulatora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: