Aktuelno 5

13.07.2024.

15:50

Koristite ove PDF servise? Oprez, upravo su hakovani!

Verovatno smo žurili, bilo nam je potrebno da brzo napravimo i pošaljemo PDF dokument. Mnogi se u takvim situacijama okreću besplatnim PDF servisima, a to nije baš uvek najbolje rešenje.

Izvor: Informacija.rs

Koristite ove PDF servise? Oprez, upravo su hakovani!
Shutterstock/Rawpixel.com

Podeli:

Ako ste se ikada zapitali zašto su te usluge besplatne, to je zato što bezbednost korisničkih podataka za neke od njih nije među glavnim prioritetima o čemu svedoči otkriće istraživačkog tima Cybernewsa koji je primetio da su procurile desetine hiljada dokumenata, uključujući pasoše, vozačke dozvole, sertifikate i druge lične podatke korisnika dva onlajn PDF servisa - PDF Pro i Help PDF.

Reč je o 89.000 dokumenata, a loša vest je i to što su višestruki pokušaji da se stupi u kontakt sa provajderima usluga prošli potpuno neprimećeno. Štaviše, korisnici još uvek postavljaju svoje dokumente nesvesni da njihovi podaci cure na internet.

Servisima PDF Pro (pdf-pro.io) i Help PDF (help-pdf.com) upravlja isto pravno lice sa sedištem u Velikoj Britaniji. Korisnicima se nude alati za konverziju PDF-a, alati za kompresiju i alati za uređivanje, kao i mogućnost potpisivanja dokumenata.

Ukupan broj procurelih fajlova je 89.062, od kojih je 87.818 otpremljeno preko PDF Pro i 1.244 preko Help PDF-a.

Fajlovi sadrže osetljive informacije koje bi malo ko dobrovoljno podelio na mreži, kao što su informacije iz pasoša, vozačkih dozvola, zatim, sertifikati, ugovori i drugi poverljivi dokumenti i informacije.

"Sa pristupom ličnim dokumentima, kriminalci se mogu uključiti u razne aktivnosti kao što su apliciranje za kredit, iznajmljivanje nekretnina ili kupovina skupih stvari koristeći identitet žrtve", kažu istraživači.

Sajber kriminalci mogu iskoristiti procurela dokumenta za lažno predstavljanje i otvarati bankovne račune, podnositi zahtev za kreditne kartice ili obavljati druge finansijske transakcije u ime žrtve. Pored toga, oni mogu da menjaju ili falsifikuju dokumente kao što su ugovori ili licence i da upisuju druga imena ili manipulišu ugovorima u svoju korist, što može dovesti do pravnih problema.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: