Aktuelno 18

10.07.2024.

8:52

Amerika "ugasila" Ruse

AI alatka je navodno kreirala mrežu od gotovo 1000 lažnih naloga na platformi X, navodi se iz SAD-a.

Izvor: Engadget

Amerika "ugasila" Ruse
Summit Art Creations / Shutterstock.com

Podeli:

Vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama i njihovi saveznici su identifikovali, a potom i ugasili, rusku farmu botova koju pokreće veštačka inteligencija.

Farmu botova je činilo gotovo 1000 naloga, koju su navodno širili dezinformacije i proruske ideje i komentare na X mreži.

Ministarstvo pravde SAD-a je otkrilo da je farmu botova omogućio softver kreiran od strane odeljenja za digitalne medije u okviru RT-a (Russia Today), a navodno je finansiran od strane FSS-a, koji je naslednik KGB-a.

U savetu o sajber bezbednosti, koji su objavili FBI, obaveštajne službe iz Holandije i vlasti za sajber bezbednost iz Kanade, posebno su pomenuli alat pod nazivom "Meliorator", koji može da stvori "masovno autentične ličnosti na društvenim mrežama", generiše tekstualne poruke kao i slike i kopiraju dezinformacije od drugih botova. 

Vlasti su zaplenile dva domena koja je su botovi koristili za kreiranje adresa e-pošte koje su bile neophodne za registraciju naloga na X-u, ranije poznatom kao Tvwitter, koji je služio kao dom za botove.

"Rusija je nameravala da koristi ovu farmu botova za širenje stranih dezinformacija koje je generisala veštačka inteligencija, povećavajući svoj rad uz pomoć veštačke inteligencije kako bi potkopala naše partnere u Ukrajini i uticala na geopolitičke narative koji su povoljni za rusku vladu", rekao je direktor FBI Kristofer Rej u saopštenju. "FBI je posvećen radu sa našim partnerima i raspoređivanju zajedničkih, sekvencioniranih operacija kako bi strateški poremetio naše najopasnije protivnike i njihovu upotrebu najsavremenije tehnologije u zle svrhe".

Što se tiče RT-a, ova medijska organizacija je za Blumberg rekla: "Poljoprivreda (farming) je omiljena zabava za milione Rusa".

Podeli:

18 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: