Aktuelno 7

08.07.2024.

11:30

Ovaj tajni dron može da leti danima bez punjenja

Robotska letelica za nadzor može da leti 80 sati bez dopunjavanja goriva.

Izvor: B92

Ovaj tajni dron može da leti danima bez punjenja
Profimedia

Podeli:

Američko ratno vazduhoplovstvo sve je bliže ostvarenju svoje vizije niskobudžetnih dronova za nadzor, sa autonomnim dronom koji može da leti duže od tri dana uzastopno. I već obavlja leteće misije na Bliskom istoku.

Ultra Long-Endurance Tactical Reconnaissance Aircraft, ili skraćeno ULTRA, vršila je operacije u senci sve dok američka Centralna komanda u maju nehotice nije otkrila da je dron upotrebljen na Bliskom istoku tako što je objavila njegove slike u vazduhoplovnoj bazi Al Dafra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Razvijen od strane proizvođača bespilotnih letelica DZYNE Technologies, u saradnji sa Laboratorijom za istraživanje vazduhoplovstva, ULTRA obećava "novo poglavlje" jer se ne radi o skupim, starim ISR letelicama, saopštila je kompanija.
Pre nego što su fotografije dronova objavljene, DZYNE je bio tajanstven u vezi sa svojim dugotrajnim programima jer je radio direktno sa borcima na "aktivnim misijama", rekao je Mat Mekkju, izvršni direktor DZYNE-a.

Dron ULTRA, sličan jedrilici, može da ostane u vazduhu 80 sati bez dopunjavanja goriva ili sletanja i može da nosi teret težine do 181 kg. ULTRA košta samo delić cene zastarelih letelica za nadzor, kaže DZYNE, kao što je General Atomics MQ-9 Reaper, koji košta otprilike 30 miliona dolara po komadu.

Tagovi

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: