Aktuelno 0

04.07.2024.

18:12

Da li je ovo budućnost? Virus sam šalje mejlove kojima se širi!

Veštačka inteligencija mogla bi da pomogne stručnjacima za sajber bezbednost da učine računarske sisteme sigurnijim, ali bi i hakeri mogli da je iskoriste za zlonamerne akcije.

Izvor: Zimo

Da li je ovo budućnost? Virus sam šalje mejlove kojima se širi!
Shutterstock/Summit Art Creations

Podeli:

Stručnjaci iz SAD i Švajcarske sproveli su eksperiment gde su stvorili računarsku datoteku, virus, koji može da iskoristi snagu ChatGPT-a kako bi se proširio mejlom i zarazio druge računare.

Naime, virus iskorišćava ChatGPT za stvaranje mejla koji zvuči kao da ga je napisao čovek. Potom se virus "dodaje" u mejl u obliku zaražene datoteke, odnosno kao "attachment", i zatim se šalje.

Istraživači su takav način širenja nazvali "sintetički rak", a ono što posebno zabrinjava je što ga nisu uočili antivirus programi. Kad jednom uđe na ciljani računar, virus otvara Outlook i počinje da piše kontekstualno relevantne odgovore na mejlove.

Stručnjaci upozoravaju kako je ovo samo mali uvid u ono što generativna AI može i kako se, čak i bez nekog posebnog znanja, može iskoristiti za zlonamerne napade.

U jednoj od poruka koju je virus odabrao, poslao je čestitku za rođendan i zaraženu datoteku koju je preimenovao u listu pesama za rođendansku zabavu. Većina korisnika bi bez imalo razmišljanja kliknula na ovo, i zarazila svoj uređaj.

Podeli:

Tagovi

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Potvrđeno: Povlačimo vojsku

Američka vojska trebalo bi da završi u nedelju povlačenje celokupnog američkog osoblja iz nigerske vazdušne baze 101 u glavnom gradu zemlje Nijameju.

21:28

5.7.2024.

1 d

Podeli: