Aktuelno 3

04.07.2024.

11:30

Ovo su hakeri koji su napali Hrvatsku

Poslednjih dana Hrvatske institucije i kompanije nalaze se na meti hakera, a među njima je i ozloglašena grupa LockBit.

Izvor: Tportal

Ovo su hakeri koji su napali Hrvatsku
REDPIXEL.PL / Shutterstock.com

Podeli:

Prošle nedelje, KBC Zagreb je pretrpeo hakerski napad iza kojeg stoji ozloglašena hakerska grupacija LockBit.

LockBit je na svom blogu objavio da zaista stoji iza napada na ustanovu, a ovo je potvrdila i kompanija HackManac – organizacija koja upravlja najvećim svetskim skladištem proverenih i uspešnih sajber napada.

Hakerski napad na KBC Zagreb desio s eu noći između 25. i 26. juna, a napadači su navodno tražili ransomware otkupninu, mada se radi o nezvaničnoj informaciji i nije poznato koliku sumu su napadači zahtevali.

LockBit predstavlja jednu od najozloglašenijih hakerskih grupa na svetu, izuzetno su aktivni i odgovorni su za brojne uspešne napade širom sveta.

Ova hakerska grupa je aktivna od 2019. godine, a njihova specijalnost je korišćenje LockBit ransomwarea. Pomoću ovog softvera, podaci napadnutog sistema se šifriraju i postaju nedostupni vlasniku, nakon čega hakeri traže otkup.

BitLock hakeri su bili odgovorni za trećinu svih svetskih hakerskih napada tokom prošle godine, a ovi napadi su doveli do milijardi u gubicima za kompanije i organizacije koje su bile na meti.

Na meti su bili različiti sektori, uključujući zdravstvo, obrazovanje, vlade, škole, bolnice i privatne kompanije.

Svojevremeno su na dark vebu istakli da ne daju podršku nijednoj vladi niti su zvaničnoi pripisani nekoj nacionalnoj grupi. "Nalazimo se u holandiji, potpuno smo apolitični i zainteresovani smo samo za novac", napisali su svojevremeno na svojoj stranici koja više nije dostupna. Amerikanci tvrde da je središte hakerske grupacije u Rusiji i da su samo preko ransomware otkupnina navodno prikupili 500 miliona dolara.

Stručnjaci za sajber bezbednost navode da se LockBit od drugih hakerskih grupa izdvaja svojom disciplinom i profesionalnošću. Za razliku od drugih, retko su se hvalili svojim aktivnostima, redovno ažuriraju svoj zlonamerni softver i tehnologije šifrovanja i zbog toga ih je često veoma teško otkriti.

Vođa LockBita koristiinternet nadimak LockBitSupp, a navodno nije tehnički potkovan haker, a najverovatnije ima znanje u vođenju posla i rukovanju novcem, dok mhakersku grupu vodi kao da je u pitanju legitimni posao.

Metode koje LockBit koristi za napade uključuju phishing, korišćenjeranjivosti u softveru i socijalni inženjering za infiltriranje u mreže žrtava. Nakon toga se podaci šifriraju i traži se otkupnina kako bi se zarobljeni podaci oslobodili.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: