Aktuelno 33

03.07.2024.

21:00

Robot izvršio samoubistvo?

Postavlja se pitanje zbog čega se robot odlučio za ovakav neobičan potez.

Izvor: Futurism

Robot izvršio samoubistvo?
Profimedia / AFP PHOTO / Gumi City Council

Podeli:

Južnokorejski administrativni robot srušio se niz stepenice, što je dovelo do lokalnih izveštaja o prvom "samoubistvu" robota u toj zemlji.

Kako prenosi agencija Frans pres, robota je izgradila kalifornijska startap kompanija Bear Robotics, a imao je zadatak da dostavlja dokumente unutar zgrade gradskog veća Gumija, grada u centralnoj Južnoj Koreji.

Ali prema izveštajima svedoka, robot službenik je pao niz stepenice sa dva metra, što je dovelo do njegove prerane smrti.

Lokalni mediji žalili su zbog prerane smrti robota, sugerišući da je prekinuo sopstveni život. "Zašto je to uradio vredni civilni službenik?", glasio je jedan naslov, kako citira AFP.

Robot Gradskog veća Gumi je prvi put angažovan u avgustu 2023. godine, a bio je prvi u tom gradu. Južna Koreja ukupno sada zapošljava jednog industrijskog robota na svakih deset radnika, navodi AFP.

Ono što je robota kompanije Bear Robotics izdvajalo od drugih opštinskih automatona, bila je njegova sposobnost da koristi lift, navodi AFP, što ga je činilo korisnim u višespratnoj zgradi gradskog veća.

Događaji koji su doveli do smrti robota ostaju nejasni, ali prema izveštajima svedoka do kojih je došla novinska agencija, robot je "kružio u jednom mestu kao da se tamo nešto nalazilo", pre nego što se stropoštao niz stepenice.

"Komadi robota su prikupljeni i kompanija će ih analizirati", rekao je zvaničnik za AFP. Gradsko veće Gumija je objavilo da ne planira da zameni "preminulog" administrativnog robota.

Podeli:

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Podeli: