Aktuelno 4

03.07.2024.

18:38

Microsoftov šef AI-ja smatra da je OK krasti VIDEO

Direktor Microsoftovog AI odeljenja ima neobičan stav o autorskim pravima na vebu.

Izvor: The Verge

Microsoftov šef AI-ja smatra da je OK krasti VIDEO
Shaheerrr / Shutterstock.com

Podeli:

Mustafa Sulejman, Microsoftov šef AI-ja, veruje da onog trenutka kada ojavite nešto na vebu, to postaje "freeware", odnosno stvar koju bilo ko bez pitanja i naknade može da kopira i koristi.

Na pitanje CNBC-a, "da li su AI kompanije efektivno ukrale svet intelektualne svojine oko nas?", on je rekao:

Mislim da je u pogledu sadržaja koji je već na otvorenom vebu, društveni ugovor tog sadržaja od 90-ih bio da je on slobodan za korišćenje. Svako može da ga kopira, ponovo kreira sadržaj s njim, reprodukuje sadržaj s njim. To je bio "besplatan softver", takvo je razumevanje".

Microsoft je trenutno meta većeg broja tužbi u kojima se navodi da kompanija – i OpenAI – kradu onlajn priče zaštićene autorskim pravima kako bi se obučavali generativni AI modeli. Zato ne iznenađuje da izvršni direktor Microsofta to brani kao savršeno legalno. 

Ne morate da budete advokat, da biste znali da u trenutku kada napravite delo, ono je automatski zaštićeno autorskim pravima (bar u SAD-u). S druge strane "fair use" nije zagarantovan društvenim ugovorom, nego ga odobrava sud. To je pravna odbrana koja dozvoljava neke upotrebe materijala zaštićenog autorskim pravima kada sud proceni šta kopirate, zašto, koliko i da li će to naštetiti vlasniku autorskih prava.

Sve to naravno ne sprečava brojne kompanije koje posluju s veštačkom inteligencijom da tvrde da treniranje AI-ja sadržajem koji je zaštićen autorskim pravima predstavlja "fair use". Međutim, većina njih nije toliko drska u izjavama kao Sulejman.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: