Aktuelno 10

02.07.2024.

13:50

Dobili smo novi rekord u brzini interneta

Japanski Institut za informacionu i komunikacionu tehnologiju uspeo je postigne novi rekord u brzini prenosa podataka preko interneta.

Izvor: HCL

Dobili smo novi rekord u brzini interneta
Valentyn Volkov / Shutterstock.com

Podeli:

402 terabita po sekundi predstavlja novi svetski rekord u brzini prenosa podataka putem interneta.

Postignut je eksperimentom u Japanu, gde je tamošnji Nacionalni institut za informacionu i komunikacionu tehnologiju uspeo da prenese signal preko 50 kilometara optičkog kabla i šest posebnih pojačivača signala.

Sve je to postignuto na postojećoj tehnologiji koju provajderi internet usluga već koriste, ali je korist od ovog rekorda samo teoretska. Trenutno možemo samo sanjati da bismo s tih 402 Tbit/s najglomaznije igre (100+ GB) mogli da preuzimamo za manje od jedne sekunde. Jednostavno rečeno, komercijalno dostupni hardver u ovom trenutku ne može dda priđe ni blizu tim brzinama i bili bismo limitirani mrežnim adapterom matične ploče, brzinom radne memorije i na kraju krajeva brzinom upisivanja podataka na disk.

U prevodu, ostvarena je brzina kojom bismo Baldur's Gate 3 ili Red Dead Redemption 2 mogli da preuzmemo za manje od sekunde, ali trenutno ne postoji disk koji bi toliku količinu podataka mogao primi u tako kratkom rasponu vremena. Možda u nekoj budućnosti...

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: