Aktuelno 24

01.07.2024.

15:30

Novi laser sa velikom preciznošću može da "skine" dron u letu

Australijska vojska unosi inovacije u Fractl, lasersko oružje koje može da neutrališe dronove usred leta.

Izvor: B92

Novi laser sa velikom preciznošću može da "skine" dron u letu
Free_styler / Shutterstock.com

Podeli:

Bespilotne letelice, male ili velike, danas predstavljaju značajan izazov za oružane snage. U velikoj meri korišćeni u nedavnim sukobima, posebno u Ukrajini, dronovi zahtevaju efikasna i ekonomična rešenja za neutralizaciju. U tom kontekstu, australijska vojska je testirala Fractl, prenosivi laser koji je sposoban da obori dron usred leta sa impresivnom preciznošću.

Tokom ispitivanja sprovedenih u vojnoj zoni Pakapunjal u Viktoriji, Fractl je pokazao svoju sposobnost da obori dron na udaljenosti od 0,62 milje (1.000 metara) dok je leteo brzinom od 62 mph (100 km/h). Ovaj sistem koristi laserski zrak veličine novčića da bi došao do cilja.

Jedan pritisak na dugme omogućava računaru da preuzme i precizno cilja različite delove drona, kao što su kamera ili propeleri. Konvencionalni sistemi, poređenja radi, zahtevaju veliku količinu municije a nude manje pouzdane rezultate. Vojnik Patrik Flanagan, koji je učestvovao u testovima, opisao je iskustvo kao "u video igri": "Pritisnete jedno dugme da biste pratili dron, a zatim drugo da biste pucali".

Melbourne AIM Defence je dizajnirao ovaj laser, koji koristi manje energije nego što je potrebno da se zagreje voda. Oružje može da radi i na bateriju i na napajanje iz mreže, nudeći fleksibilnost na terenu. Tehnologija može da se koristi skoro beskonačno sve dok je snabdevena energijom, što je čini posebno ekonomičnim rešenjem u poređenju sa konvencionalnim oružjem.

Pouke iz nedavnih sukoba, pokazuju da su dronovi stvarna pretnja i da je od suštinske važnosti da se razviju odgovarajuća sredstva za efikasno suprotstavljanje dronovima. Fractl bi mogao da postane jedno od onih neophodnih oruđa na budućim ratištima.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: