Aktuelno 1

30.06.2024.

20:20

Šta su DDoS napadi i kako da se zaštitite od njih

DDoS napadi ciljaju veb sajtove i servere na taj način ometaju mrežne usluge u pokušaju da iscrpe resurse aplikacije.

Izvor: B92

Šta su DDoS napadi i kako da se zaštitite od njih
Max Acronym / Shutterstock.com

Podeli:

DDoS napad (Distributed Denial of service) je vrsta napada u kom veliki broj koordinisanih uređaja cilja određenu metu, čija infrastruktura ne može da podnese taj saobraćaj nakon čega prestaje sa normalnim radom.

Ugroženi mogu biti svi koji imaju veb sajt – državne institucije, kompanije, pa čak i pojedinci. Motivi su različiti: hakerski aktivizam (politički protest), ucena, uznemiravanje, privlačenje pažnje i ostvarivanje konkurentske prednosti.

Većina DDoS napada su tzv. napadi na ICMP (ICMP floods), kada velika količina ping zahteva iz više izvora vrši istovremeni napad na jednu metu dok ne dođe do preopterećenja. Ovi napadi se često sprovode uz pomoć botova.

DDoS napadi koriste botnet skup mnoštva kompjutera ili uređaja koji imaju pristup internetu i koji su daljinski zaraženi malverom kako bi pokrenuli napad.

Postoji nekoliko vrsta DDoS napada, a podeljeni su u tri glavne kategorije kao što su volumetrijski napad, napad protokola i Napad sloja resursa (ili aplikacije).

Ne postoji univerzalan način da se otkrije DDoS napad, ali postoji nekoliko znakova da je nečija mreža napadnuta. Primetan je nagli porast u veb saobraćaju koji stiže sa iste IP adrese ili opsega IP adresa; spore ili nepravilne performanse mreže; sajt se nalazi potpuno van mreže.

Kako se odbraniti?

Moderna softverska rešenja mogu da pomognu u utvrđivanju potencijalnih pretnji. Usluga bezbednosti i nadgledanja mreže može da vas upozori na promene sistema kako biste mogli brzo da reagujete.

Trendovi sa DDoS napadima su prepoznati i na nivou Evropske unije, gde se propisuju nove obveze i zahtevi čiji je cilj da se obezbedei da relevantni akteri izdrže, odgovore i oporaviti se od svih vrsta pretnji u kibernetičkom ekosistemu.

Zaštita od DDoS napada ima mnogo oblika – od resursa na mreži, preko softvera za nadgledanje do alatki za otkrivanje pretnji. Preduzećima i pojedincima se preporučuje da saznaju kako da preduprede zlonamerne napade uz pomoć vrhunskih stručnjaka za bezbednost, preko izvođenje praktičnih vežbi i obučavanja zaposlenih.

U današnje vreme nije pitanje da li ćete biti napadnuti, već kada, kao i koliko ste sposobni da brzo prepoznate taj napad i efikasno odgovorite na njega.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: