Aktuelno 3

28.06.2024.

18:30

Najveće zablude o bateriji i punjenju mobilnog telefona

Da li punjenje telefona tokom cele noći skraćuje životni vek baterije? Evo odgovora na neke zablude u vezi sa baterijom vašeg smartfona.

Izvor: B92

Najveće zablude o bateriji i punjenju mobilnog telefona
AngieYeoh / Shutterstock.com

Podeli:

Punjenje tokom čitave noći dovodi do preopterećenja baterije – Mnogi veruju da ostavljanje telefona na punjaču tokom cele noći može da dovede do problema povezanih sa punjenjem ili do kraćeg života baterije. Ipak, pametni telefoni su dovoljno pametni da spreče da se njihove baterije preopterete.

Kada se baterija telefona napuni do 100%, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost. U svakom slučaju, punjenje telefona preko noći definitivno ne preopterećuje bateriju.

Baterija će trajati duže ako se uvek isprazni do kraja – Suprotno popularnom mišljenju, puštanje da se baterija uvek isprazni do kraja i punjenje odjednom apsolutno ne štiti njenu dugovečnost. Mnogi stručnjaci kažu da je idealan način da koristite bateriju pametnog telefona tako što ćete je napuniti kad približno dostigne nivo od 20-30%, što je optimalno za njenu dugovečnost.

Bateriju štiti punjenje na hladnim površinama – Neki telefoni se greju dok se pune. Kao rezultat toga, mnogi smatraju da je bolje ukoliko stave telefon na hladnu površinu ili ispred ventilatora dok se puni. Međutim, držanje na hladnim površinama kada se telefon puni dovodi do stvaranja metalnog litijuma u baterijama. Ovo doprinosi još bržem pražnjenju, prenosi sajt MakeUseOf.

Upotreba telefona tokom punjenja utiče na životni vek baterije – Korišćenje telefona dok je na punjenju ne utiče na dugovečnost baterije. Jedini uticaj koji ovo ima je da punjenje može da potraje duže.

Aktivan Wi-Fi troši puno baterije – Ovo je jedna od glavnih zabluda koje mnogi imaju u vezi sa baterijama pametnih telefona. Čak i ako je Wi-Fi uključen sve vreme dok je telefon na punjaču, to troši malo energije. Vrlo mali deo baterije vašeg telefona biće istrošen ako stalno ostavljate Wi-Fi uključenim.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: