Aktuelno 5

26.06.2024.

10:00

Microsoftu se sprema velika kazna u EU, a evo zbog čega

Sada je došao red na Microsoft da se nađe na udaru antimonopolskih organa Evropske unije.

Izvor: B92

Microsoftu se sprema velika kazna u EU, a evo zbog čega
Shutterstock/Luca Lorenzelli

Podeli:

Microsoft je prekršio antimonopolske zakone Evropske unije tako što je spojio Teams sa svojim drugim popularnim aplikacijama za kompanije.

Ovo je reakcija zvaničnika EU u preliminarnim nalazima, što predstavlja najnoviji izazov evropskog tela američkom tehnološkom gigantu.

Ukoliko se navodi potvrde potvrde, to bi moglo da dovede do kazne do 10% globalnog Microsoftovih prihoda, koji su iznosili 211 milijardi dolara tokom prethodne finansijske godine.

Objava stiže samo dan nakon što su EU regulatori optužili Apple zbog kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA).

Evropska komisija, koja je izvršno telo Evropske unije, otvorila je istragu Microsoftovih softverskih praksi pre više od godinu dana, nakon žalbi Slack aplikacije iz 2020. godine.

Slack je navodno prijavio da je Microsoft svom Teams servisu omogućio prednost nad konkurentskim servisima, spajajući ga sa drugim popularnim aplikacijama u okviru Office softvera.

Microsoft se još uvek nije zvanično oglasio povodom ovih najava Evropske unije.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: