Aktuelno 14

25.06.2024.

17:08

Ruska vojska ima novi moćni dron: Koristiće se u Ukrajini FOTO/VIDEO

Ruska borbena grupa Dnjepar razvila je novi dron po imenu Perun.

Izvor: B92

Ruska vojska ima novi moćni dron: Koristiće se u Ukrajini FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Dron je sposoban da nosi teške terete, služi za izviđanje ili operacije potrage i spasavanja, uključujući evakuaciju ranjenih i povređenih.

"Brzo dopremanje teškog tereta, obavljanje funkcije izviđača, izvođenje operacija potrage i spasavanja, uključujući evakuaciju povređenih i ranjenih, kao i gađanje neprijatelja. Danas sve to može da se uradi jednom spravom", saopšteno je u saopštenju ruskog ministarstva odbrane.

Prema ministarstvu, dron radi na ruskom softveru i može da nosi teret težine do 200 kilograma, prenela je ruska agencija Tass.

"Borbene sposobnosti drona su već ispitane na poligonu. Na dron Perun je postavljena protivtenkovska vođena raketa koja je ispaljivana prvo sa zemlje, a zatim iz vazduha", ističe se.

"Pored protivtenkovske rakete, Razvojni tim planira da testira mitraljez i sistem za lansiranje nevođenih vazdušnih raketa", navodi ministastvo u saopštenju, dodajući da će Peruna koristiti sve jedinice u Ukrajini.

Podeli:

Tagovi

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: