Aktuelno 10

24.06.2024.

14:25

Apple odustao od nove funkcije u Evropskoj uniji

Apple je otkrio da kompanijine nove Apple Intelligence funkcije, koje pokreće veštačka inteligencija, neće biti dostupne u svih 27 zemalja Evropske unije zbog Zakona o digitalnim tržištima.

Izvor: B92

Apple odustao od nove funkcije u Evropskoj uniji
Profimedia/Hakan Nural/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

Tokom poslednjih nekoliko godina, Zakon o digitalnim tržištima koji je propisala Evropska unija primorao je Apple da izvrši nekoliko promena u svojoj prodavnici aplikacija, iOS funkcijama i hardveru.

To je primoralo Apple da usvoji USB-C priključak, unese RCS standard za razmenu poruka u svoj softver i omogući alternativne prodavnice aplikacija u EU.

Apple je 21. juna 2024. otkrio u izjavi Bloombergovom Marku Gurmanu da kompanijina funkcije Apple Intelligence u iOS-u 18 neće biti dostupne u EU zbog DMA-a, koji je navodno prisilio kompaniju iz Cupertina da smanji bezbednost svojih proizvoda i usluga.

"Zabrinuti smo da bi zahtevi za interoperabilnost DMA mogli da nas nateraju da ugrozimo integritet naših proizvoda na načine koji rizikuju privatnost korisnika i bezbednost podataka", rekli su iz kompanije.

Gurman je podelio listu pogođenih zemalja u objavi na platformi X.

Apple tehnologija veštačke inteligencije nedavno je prvi put najavljena tokom godišnje svetske konferencije za programere, gde su pokazali predstojeće funkcije i ažuriranja Apple softvera.

iOS 18, kao i iPad OS 18 i MacOS 15, imaće mnoštvo funkcija koje pokreće veštačka inteligencija, kao što su generisanje teksta i slika i funkcije sumiranja. Čak dolazi i sa znatno poboljšanom verzijom Siri asistenta.

Međutim, radiće samo na iPhone 15 Pro (i novijim) modelima.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: