Aktuelno 3

22.06.2024.

12:34

Moralo je da se desi: Robot za volanom automobila VIDEO

Bilo je samo pitanje vremena kada će se to desiti - razvijen je humanoidni robot je koji vozi automobil.

Izvor: B92

Moralo je da se desi: Robot za volanom automobila VIDEO
Profimedia/JSK/Kento Kawaharazuka et al

Podeli:

Ovo se, naravno, desilo u Japanu, gde je robot po imenu Musaši, upravljao električnim automobilom, ubrzavajući i kočeći onako kako on smatra da je prikladno u datom trenutku.

Razvila ga je laboratorija Džuhu Sistem Kogaku, a tim naučnika koji je za to zaslužan smatra da bi robot jednog dana mogao da bude sposoban da vozi bilo koji automobil, i da je to bolje nego kola bez vozača.

"Ukoliko hoćete da imate mašinu koja je u stanju da 'vidi' i reaguje na ono što se dešava u saobraćaju, to bi moglo da se izvede sa manje tehnologije od one koja je potrebna za vozilo koje je 100% autonomno", kažu iz ove laboratorije.

Musašija su prvobitno razvijali japanski istraživači na Univerzitetu u Tokiju 2019. godine, i služio je za testiranje sistema. Ima slične proporcije kao čovek, plus strukturu zglobova i mišića koja je inspirisana ljudskom.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Svet

Udar na Ruse: Uništen S-500?

Ukrajinske snage su možda pogodile najnoviji ruski sistem protivvazdušne odbrane S-500 koristeći rakete ATACMS koje su isporučile SAD, izvestio je ukrajinski novinar.

9:12

29.6.2024.

1 d

Podeli: