Aktuelno 6

18.06.2024.

15:00

Jestivi roboti će nam spašavati živote

Potpuno jestivi roboti bi uskoro mogli da postanu realnost.

Izvor: B92

Jestivi roboti će nam spašavati živote
terra.incognita / Shutterstock.com

Podeli:

Grupa naučnika je odlučila da spoji hranu i tehnologiju na potpuno nov način, tako što će stvoriti jestive robote i robotsku hranu.

Tim naučnika iz Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani (EPFL), uključujući stručnjake sa Univerziteta Vageningen, Univerziteta u Bristolu, UK, Italijanskog instituta za tehnologiju i Holandije, okupio se kako bi razvili "RoboFood", projekat čiji je cilj da postavi temelje za razvoj "istinski jestivih robota" i robotske hrane.

Veruje se da bi kombinovanjem nauke o hrani i nauke o robotici, jestivi roboti mogli da obezbede ishranu koja spasava živote ljudima, snabdevanje vakcinama i suplementima ugroženim životinjama, smanjenje poljoprivrednog otpada, pa čak i da nas upozore kada je sama hrana bezbedna za jelo.

RoboFood ima za cilj stvaranje biblioteke pametnih jestivih materijala, razvoj proizvodnje jestivih robota i robotske hrane, pa čak i stvaranje jestivih komponenti, uključujući senzore i "mehaničke strukture".

Projekat RoboFood je dobio sredstva od EU. Iako se očekuje da će istraživanje trajati do septembra 2025. godine, prema zvaničnom sajtu Evropske unije, tim je već otkrio vredne jestive zamene za materijale.

Istraživači iz RoboFood-a otkrili su da skrob i tanin mogu da budu idealna zamena za lepak, dok supstance kao što su želatin i pirinčana testenina mogu da zamene gumu i penu.

RoboFood je već proizveo dron od pirinčane testenine, sa jestivim uljima i čokoladama. Dron je bio 50% jestiv, a inspirisan je idejom da se dron ne koristi samo da pomogne u lociranju izgubljene osobe ili životinje, već i da obezbedi hranljive materije potrebne u hitnim slučajevima.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: