Aktuelno 7

07.06.2024.

11:15

Amerikanci ostavili rupu u zakonu: Kinezi je mudro koriste

Kineske kompanije trude se da pronađu alternativne načine kako da dođu do Nvidia čipova, nakon što su SAD krajem 2022. godine uvele zabranu na prodaju čipova u Kini.

Izvor: Bug

Amerikanci ostavili rupu u zakonu: Kinezi je mudro koriste
Profimedia

Podeli:

Ovu tematiku je obradio sajt TheInformation, nabrojeni su neki primeri, a u svemu tome nazire se geopolitička paranoja u kojoj se traže "zlonamerne sajber aktivnosti" kineskih kompanija u SAD.

ByteDance

ByteDance, vlasnik TikToka, iznajmljuje centre sa najnaprednijim Nvidia čipovima od kompanije Oracle. Broj Nvidia čipova kojima ByteDance može pristupiti relativno je mali u poređenju sa onim što koriste američke AI kompanije kao što su OpenAI i Anthropic, ali je i dalje dovoljan za obuku složenih konverzacijskih AI modela. 

Reč je, otprilike, o više od 1.500 čipova H100 i nekoliko hiljada čipova A100. ByteDance je još prošle godine takođe naručio značajne količine Nvidia čipova u Kini, iako su ti čipovi slabije verzije od onih dostupnih u SAD.

Tencent

Tencent, deseta najveća kompanija na svetu, već ima data centre u Frankfurtu, Mumbaju, Seulu, Moskvi i Silicijumskoj dolini, ali oni nisu opremljeni najnovijom tehnologijom. 

Zato razgovaraju sa kompanijom Nvidia o kupovini novih čipova kako bi unapredili te centre i izgradili nove. Kako je izvoz zabranjen, jedina moguća varijanta jeste da izgrade AI "fabrike" u Sjedinjenim Američkim Državama.

Alibaba i drugi

Alibaba Cloud, ogranak Alibaba grupe za klaud, nudi usluge računarstva, skladištenja, mreže i baze podataka putem 89 data centara koji se nalaze u 15 zemalja.

Korporacija Alibaba se širi i treba joj najnaprednija tehnologiju kako bi pospešila rast svojih poslovnih jedinica, kao što su Alibaba.com, AliExpress, Taobao, Tmall, Lazada i Youku. China Telecom, veliki državni bežični operater, takođe dogovara aranžmane sa američkim klaud servisima.

Sami stvorili rupu

Inače, američko ministarstvo trgovine, koje izdaje izvozna ograničenja, svesno je rupe koju kineske kompanije koriste. 

Ranije ove godine, objavili su predloženo pravilo prema kom bi američki operateri klaud servisa morali da provere identitet svojih stranih korisnika i obaveste vladu o svim strancima koji obučavaju velike AI modele.

Međutim, predloženo pravilo usmereno je ka operaterima, a ne kompanijama koje kupuju Nvidia čipove, tako da se za sada ne odnosi na one kineske kompanije koje to rade, kao i one koje grade centre i razvijaju veštačku inteligenciju sa svojim podacima u SAD.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: